Angela Merkel a CASTIGAT al patrulea MANDAT de CANCELAR! Ce SALARIU are aceasta și cât câștigă ceilalți politicieni germani

Angela Merkel a CASTIGAT al patrulea MANDAT de CANCELAR! Ce SALARIU are aceasta și cât câștigă ceilalți politicieni germani

- in DE ACTUALITATE, EXTERNE, POLITICA
1690
Comentariile sunt închise pentru Angela Merkel a CASTIGAT al patrulea MANDAT de CANCELAR! Ce SALARIU are aceasta și cât câștigă ceilalți politicieni germani
angela merkel

Angela Merkel a obținut pentru a patra oară mandatul de cancelar al Germaniei, partidul Angelei Merkel, CDU/CSU, a obţinut 35% din voturi, urmat de democrații lui Schulz care au obţinut 21% și AfD, partidul de extremă-dreapta, cu 14% din voturi. 

Potrivit B1, Deutsche Welle a făcut o analiză comparativă între venitul cancelarului și cel al altor politicieni. Se pare că sistemul german este puțin diferit de al nostru, în sensul că parlamentarii germani nu primesc salarii ci indemnizații de 9542 de euro lunar plus o sumă pauşală (un fel de diurnă) de 4318 euro neimpozabilă, destinată cheltuielilor aferente mandatului politic: o locuinţă în apropierea Bundestag-ului, deplasări, hrană, etc.

De asemenea, fiecare deputat poate să folosească în biroul său echipamente moderne, dar care să nu depășească maximul de 12 000 de euro pe an. Ulterior, banii aceștia sunt decontați în baza unei facturi. Indemnizaţiile sunt ajustate anual după tendinţa generală a salariilor din anul precedent.

În parlamentele de land se câştigă mai puţin și foarte variabil de la o zonă la alta. Dacă un deputat din Hamburg primeşte 2641 euro lunar şi o sumă pauşală de 350 de euro, un parlamentar din landul Renania de Nord-Vestfalia este remunerat cu 9.500 de euro pe lună şi atât.

Potrivit sursei citate, Merkel are un venit de 17.732 de euro lunar plus aproape 1.000 de euro sporuri specifice funcţiei sale în sectorul public. În același timp, preşedintele Frank-Walter Steinmeier beneficiază lunar de echivalentul a 90% din indemnizaţia cancelarei, cu tot cu sporuri, atingând 19.719 euro în fiecare lună. Fiecare ministru federal beneficiază de 15.000 de euro lunar, inclusiv sporuri.

Membrii cabinetului mai primesc şi indemnizaţiile la care au dreptul în calitate de deputaţi în Bundestag: 12.270,96 euro pe an pentru cancelar şi câte 3.681,36 euro pentru fiecare ministru.

Totuşi, indemnizaţiile politicienilor germani par mici în comparaţie, de exemplu, cu salariile încasate la vârful sectorului privat. Astfel, preşedintele consiliului de administraţie al unei bănci de economii poate primi anual şi peste 850.000 de euro – estimează portalul correctiv.org.

sursa: bugetul.ro

fa click pe imagine pentru a o vedea marita

loading...

Facebook Comments