Examenul de Bacalaureat nu va mai fi obligatoriu in Republica Moldova

Examenul de Bacalaureat nu va mai fi obligatoriu in Republica Moldova

- in EDUCATIE SI CULTURA, EXTERNE, INEDIT, NEWS
1883
Comentariile sunt închise pentru Examenul de Bacalaureat nu va mai fi obligatoriu in Republica Moldova
bacalaureat

Examenul de Bacalaureat nu va mai fi obligatoriu in Republica Moldova. Presedintele moldovenilor, Igor Dodon, vrea ca toti elevii sa primeasca o diploma ca au terminat liceu, iar BAC-ul sa fie dat doar de catre cei care vor. “Este o presiune prea mare asupra copiilor“, a explicat Dodon de ce sustine aceasta modificare. Credeti ca ar trebui implementata aceasta masura si in Romania?

Poate va mai amintiti discutiile de acum ceva vreme legate de examenul de Bacalaureat, atunci cand s-au introdus camere de luat vederi in sala de examen si cifrele de promovare au scazut brusc. “Copiii sunt stresati“, “examenul este prea greu”, “materia e prea stufoasa” au fost doar cateva dintre ideile vehiculate.

Mai mult, chiar un ministru al educatiei a declarat recent ca “nu toata lumea este capabila sa ia examenul de Bacalaureat” si ca elevii ar trebui lasati sa aleaga ce isi doresc.

Ei bine, asta se va intampla in Republica Moldova. Presedintele moldovemilor, Igor Dodon, considera ca examenul de bacalaureat nu reprezinta altceva decat “o presiune draconica asupra liceenilor”. Asa ca a initiat un proiect de modificare a legii educatie care prevede ca fiecare elev va primi, la terminarea liceului un certificat de finalizare a studiilor, chiar daca nu a dat bacalaureatul.

“In opinia mea, pe care am expus-o si in anii precedenti, de pe liceeni trebuie scoasa presiunea draconica a BAC-ului exagerat de dificil si stresant. Oamenii sunt diferiti in aptitudini si inclinatii, iata de ce examenele de absolvire a liceului trebuie sa ia in considerare aceste realitati”, spune Igor Dodon.

In consecinta,  Igor Dodon a inaintat trei propuneri de baza pentru modificarea Codului Educatiei:
1. Fiecare elev, fara exceptie, sa primeasca la incheierea studiilor un certificat de finalizare a scolarizarii, chiar daca nu a dat examenele de bacalaureat.
2. Liceenii care vor dori sa dea BAC-ul, sa depuna o cerere in acest sens catre administratia scolii. Pana acum, erau nevoiti sa scrie cerere doar cei care nu voiau sa dea BAC. Acum propunem sa fie invers – sa scrie cerere cei care vor sa dea BAC-ul.
3. On paralel cu BAC-ul obisnuit, universal, sa existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un liceean care va dori sa devina student la arte, sa nu fie obligat sa dea BAC-ul general, ci sa poata alege alte 2-3 discipline, in baza carora sa dea un examen de profil in liceu, iar cu rezultatele de la acel examen sa pretinda un loc la institutiile superioare de profil.

Proiectul va intra in vigoare, dupa ce va fi aprobat si de Parlamentul de la Chisinau, a precizat Corneliu Popovici, consilier al lui Igor Dodon.

Nu este prima schimbare in educatie pe care o propune presedintele Republicii Moldova. Igor Dodon a cerut recent si inlocuirea manualului de “Istorie a Romanilor” cu “Istoria Moldovei”

sursa: portalinvatamant.ro

loading...

Facebook Comments