Locomotivele 100% românești i-au cucerit pe suedezi. Au comandat 100 de bucăți în următorii 10 ani

Locomotivele 100% românești i-au cucerit pe suedezi. Au comandat 100 de bucăți în următorii 10 ani

- in INEDIT
5536
Comentariile sunt închise pentru Locomotivele 100% românești i-au cucerit pe suedezi. Au comandat 100 de bucăți în următorii 10 ani
Locomotiva romaneasca softronicfoto: Hans Sjögren

Paradoxal sau nu, în timp ce la noi trenurile merg cu viteza melcului, suedezii trag pe șine încărcături uriașe cu locomotive românești construite la Craiova. Locomotivele electrice românești fabricate la Craiova iau în mare parte calea exportului.

La fabrica Softronic din Craiova, se muncește neîntrerupt, și lunar, o nouă locomotivă electrică este pregătită pentru export. Suedezii au analizat doi ani locomotivele româneşti şi au realizat că acestea îndeplinesc cel mai bine criteriile de performanță cerute.

Asta înseamnă că locomotivele românești trebuie să parcurgă un drum de 1000 de km, de la cercul polar de nord până în sudul Suediei, în condiții meteo extreme, lucru îndeplinit cu succes de locomotivele românești.

După privatizarea eșuată a uzinei Electroputere, privatizare ce a lăsat pe drumuri mii de angajați, cu ajutorul unor oameni dedicați, a renăscut din cenușă o nouă firmă care a dus mai departe noul proiect menit să relanseze acest segment din industria românească.

De reținut este faptul că pe baza experienței acumulate, s-a trecut la proiectarea și fabricarea unei noi locomotive, ceea ce înseamnă că produsul final este original românesc și nu o copie.

”Softronic Craiova va exporta nu mai puțin de 100 de locomotive TransMontana către operatorul suedez Green Cargo. Contractul mamut este rodul satisfacției suedezilor față de prestația locomotivelor craiovene, care tractează deja cele mai grele trenuri din munții Suediei. Aceste 100 de locomotive se vor alătura celor 16 bucăți deja comandate de GreenCargo, dintre care 10 au fost deja livrate și introduse în circulație”, se arată pe pagina de Facebook a Asociației Metrou Ușor.

Până în prezent, 52 de locomotive TransMontana au fost produse de-a lungul a 10 ani, fiind operate de șapte companii private de marfă din România și din străinătate. Noua comandă de 100 de bucăți va fi onorată în tranșe de câte 10 locomotive pe an, asigurând un flux continuu de lucru la Craiova până în 2030.

70 la sută din componentele şi piesele locomotivelor sunt făcute în Craiova. Angajaţii lucrează la foc continuu, iar la fiecare 5 săptămâni, o locomotivă nou-nouță este gata de export.

Pentru cei 450 de angajați ai fabricii, comanda suedezilor înseamnă siguranța locului de muncă pe următorii 10 ani de acum încolo.

“România își continuă tradiția feroviară îndelungată, fiind una dintre puținele țări din lume producătoare de locomotive. România va întoarce astfel favorul Suediei, care acum 50 de ani ne-a vândut licența pentru locomotivele electrice ASEA, produse în peste 1.000 de exemplare la fosta Electroputere Craiova.”

Aproape 4000 de tone de tren plin cu oțel trag locomotivele noastre în Suedia
loading...

Facebook Comments