Avertismentul OMS despre pandemia inevitabilă cu care se va confrunta omenirea. ″Problema e când, nu dacă″⁣

Avertismentul OMS despre pandemia inevitabilă cu care se va confrunta omenirea. ″Problema e când, nu dacă″⁣

- in SANATATE
3449
Comentariile sunt închise pentru Avertismentul OMS despre pandemia inevitabilă cu care se va confrunta omenirea. ″Problema e când, nu dacă″⁣
pandemie

Lumea se va confrunta în mod inevitabil cu o altă pandemie de gripă, motiv pentru care trebuie să fie pregătită pentru potenţialele efecte devastatoare, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Descriind un plan global de luptă contra bolii virale şi de anticipare a unei eventuale declanşări a unei pandemii de gripă, OMS a subliniat că ″problema e când, nu dacă″⁣, relatează Agerpres.

″Ameninţarea unei pandemii de gripă este omniprezentă′’, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în cadrul unui comunicat.

″Trebuie să fim vigilenţi şi pregătiţi – costul unui focar major de gripă îl va depăşi cu mult pe cel al prevenirii″, a adăugat oficialul.

Cea mai recentă pandemie de gripă a fost cauzată de virusul H1N1, care s-a răspândit în întreaga lume în 2009 şi 2010. Studiile desfăşurate în legătură cu această pandemie au concluzionat că cel puţin una din cinci persoane la nivel mondial a fost infectată în primul an, iar rata mortalităţii a fost de 0,02%.

Experţii mondiali în domeniul sănătăţii şi OMS avertizează că există riscul ca un virus gripal mai periculos să poată fi transmis la un moment dat de la animale la oameni, să sufere mutaţii şi să infecteze sute de mii de persoane.

Virusurile gripale sunt multiple şi se află în continuă schimbare. Aproximativ un miliard de persoane din toată lumea sunt infectate anual în timpul epidemiilor sezoniere. Dintre aceste cazuri de infecţii, circa 3 până la 5 milioane sunt cazuri grave, care provoacă între 290.000 şi 650.000 de decese asociate afecţiunilor respiratorii sezoniere.

Vaccinurile pot ajuta la prevenirea unora dintre cazuri, iar OMS recomandă imunizarea anuală, în special a personalului din sistemul sanitar şi a categoriilor vulnerabile, precum vârstnicii, copiii şi persoanele cu afecţiuni preexistente.

Planul OMS – considerat cel mai cuprinzător până la această dată – cuprinde măsuri de protejare cât mai mult posibil a populaţiilor de epidemiile anuale de gripă sezonieră şi de pregătire în faţa unei posibile pandemii. Sursa: stirileprotv.ro

loading...

Facebook Comments