Creierul poate fi “pacalit” ca sa nu mai simta foamea. De ce simtim nevoia sa mancam mai mult decat ne trebuie

Creierul poate fi “pacalit” ca sa nu mai simta foamea. De ce simtim nevoia sa mancam mai mult decat ne trebuie

- in DE ACTUALITATE, EDUCATIE SI CULTURA, SANATATE, STIINTA
1826
Comentariile sunt închise pentru Creierul poate fi “pacalit” ca sa nu mai simta foamea. De ce simtim nevoia sa mancam mai mult decat ne trebuie

“Imi plac cartofii prajiti, sarmalele de la mama si ciocolata”. Ramona Paun, de la stirile din sport, ne duce astazi intr-o aventura…prin toate tentatiile culinare pe care, de altfel, la avem scrise in gene.

Am rugat-o sa ne ajute sa gasim explicatii pentru o dilema simpla: de ce ne dam in vant dupa astfel de alimente. Totul porneste de la creier, care stie exact ce sa ne ceara pentru a-si satisface nevoile.

Ramona Paun: “Liceul cred ca a fost doar cea mai permisivia perioada din viata mea la capitolul alimentar. Ieseam cu prietenii des la fast food, nu la resturante sofisticate, mincam pizza, paste”.

In liceu, locuia singura, asa ca si acasa era nevoita sa stea prin bucatarie. Nici in facultate, la Sibiu, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. “In afara de cartofi prajiti stiam sa imi fac ciorbe, nevoia m-a invatat. In perioada aia altele erau preocuparile, nu legate de silueta. Cel mai gustos era hamburgerul mincat in gasca”

Toti adolescentii cauta combinatii alimentare care, la varsta adulta, ne-ar trimite in prag de colaps. Apetitul pentru dulciuri si grasimi face parte in dezvoltarea neuro-endocrina normala. Este inutil, asadar, sa ii interziceti unui tanar aflat in aceasta perioada dificila sa nu manance cartofi prajiti ori ciocolata.

Explicatii exista si in cazul adultilor. Aceleasi alimente de mai devreme aduc cele mai multe calorii. Iar genetica are niste canoane de neconestat.

Dr Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: “Orice specie animala are tendinta naturala sa manince mai mult decit consuma in mod normal. Creierul e setat pe idea ca trebuie sa consumam mai mult ca sa faca rezerva pentru ca, poate, nu o sa aiba de mincare”.

Comportamentul este scris in genele oricarui animal. Spre deosebire de toate speciile insa, oameni au acces la mincare zilnic. Mai mult decit le este necesar. Vor face rezerve oricum pentru ca asta le e scris in gene. De aici, insa, urmeaza un lant al slabiciunilor. Surplusul se depoziteaza mai intai in ficat. Apare steatoza hepatica.

Si… ce facem? Creierul este bombardat zilnic cu imagini cu mincare. Reclamele il zapacesc. Asa se mentine toata ziua o senzatie de foame… de intensitate mica. Ignorati-o constient! Dati note senzatiei de foame de la 1 la 10. Abia cind ajungeti la 7, mincati. E semnul ca aveti nevoie de combustibil. Evitati sa dati iama in frigider din cauza reclamelor ori a altor stimuli: frustrare, suparare, bucurie. sursa: stirileprotv.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments