Sunt centralele de apartament mai avantajoase? Iată adevărul spus de specialiști

Sunt centralele de apartament mai avantajoase? Iată adevărul spus de specialiști

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, SOCIAL
1495
Comentariile sunt închise pentru Sunt centralele de apartament mai avantajoase? Iată adevărul spus de specialiști

Este, oare, centrala termică de apartament o variantă mai bună decât încălzirea de la sistemul public? După ce afli avantajele și dezavantajele vei vedea clar care este varianta cea mai bună

Iarna s-a încheiat, iar acum știi exact care sunt nevoile tale, așa că te poți gândi la îmbunătățirile pe care le poți face în ceea ce privește încălzirea casei.

În plus, se apropie și perioada din an prielnică pentru astfel de îmbunătățiri și renovări. Centrala termică este una dintre aceste îmbunătățiri și vine la pachet cu o serie de avantaje. Iată ce ar trebui să știi înainte să îți instalezi o centrală termică:

Cât economisești pe an cu ajutorul centralei termice de apartament

Cei care se bazează pe sistemul public de încălzire plătesc, în medie, 221 de lei pe gigacalorie. Prețul este în unele orașe și mai mare de atât, în Constanța, de pildă, el ajunge la circa 430 de lei. Spre comparație, o centrală termică în condensare îți va furniza gigacaloria la un preț de 163 de lei.

Dacă o familie consumă anual 10 gigacalorii, economia este de circa 600 de lei minimum anual. Desigur, costurile diferă și în funcție de centrala termică, de combustibililul folosit (gaz natural, GPL sau curent electric).

Instalarea unui termostat permite economii și mai mari

Spre deosebire de sistemul public, centrala termică de apartament îți permite instalarea unui termostat, care te poate ajuta să faci și mai multe economii la facturile lunare. El este conectat la centrală, iar ție nu îți rămâne decât să setezi o anumită temperatură.

Odată setată, centrala va porni și se va opri în mod automat în funcție de valoarea introdusă de tine și de temperatura ambientală de la acel moment. De pildă, dacă ai setat temperatura la 22 de grade Celsius, ea se va opri în mod automat când se va atinge această valoare, iar în cazul în care scade sub ea, va reporni tot automat. Termostatul îți permite să faci economii pentru că se menține o temperatura constantă, iar centrala nu încălzește mai mult decât ar fi nevoie.

Ai nevoie de niște avize pentru a-ți instala centrala

Un mic dezavantaj, care pălește în fața economiilor pe care le vei face, este birocrația. Ai nevoie, în primul rând, de acordul de proiect de la distribuitorul de gaze, dar și de un dosar pentru debranșarea de la RADET. Fiecare dintre aceste două operațiuni vine la pachet cu acte și formalități și poate dura câteva săptămâni până rezolvi.

Lucrurile se pot complica și mai mult în cazul în care ești primul din blocul tău care vrea să-și instaleze centrală proprie. În acest caz și costurile pot crește, însă tot se amortizează în câțiva ani, iar în mod normal următorii tăi vecini care își vor instala centrală îți vor plăti și ție o sumă de bani.

Aceste trei argumente expuse de specialiși par să încline balanța în favoarea centralei și în detrimentul încălzirii de la sistemul public. Desigur, nu putem uita nici beneficiul evident de a avea parte de căldură și de apă caldă oricând dorești, și la temperatura pe care o dorești, fără să mai depinzi de nimeni.

sursa: libertatea.ro

loading...

Facebook Comments