Elevii, studenții și ucenicii pot merge gratis la stomatolog, din aprilie

Elevii, studenții și ucenicii pot merge gratis la stomatolog, din aprilie

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, SANATATE, SOCIAL
1469
Comentariile sunt închise pentru Elevii, studenții și ucenicii pot merge gratis la stomatolog, din aprilie

Elevii, studenții și ucenicii nu vor mai trebui de la 1 aprilie să plătească 40 la sută din costul unei intervenții stomatologice, așa cum este în prezent, ci vor beneficia gratis de acest serviciu medical. Cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au eleborat un nou Contract-cadru de sănătate, care intră în vigoare luna viitoare.

Astfel, de la 1 aprilie va  creşte valorea garantată a punctului per capita de la 4,6 la 4,8 lei și decontarea integrală a serviciilor medicale dentare pentru elevi, studenți și ucenici.

Mai mult, pentru evitarea suprapunerilor de tratamente, medicii de familie vor consemna pe biletele de trimitere pentru specialităţi clinice/internare data şi perioada pentru care a fost eliberată ultima prescripţie medicală şi tratamentul prescris, dacă este cazul.

Totodată, dacă un asigurat este obligat să aleagă un anumit medic de familie, acesta poate reclama caselor de asigurări de sănătate că nu i se respectă dreptul la libera alegere a medicului de familie, iar acestea vor elimina reclamantul de pe lista medicului de familie la care nu doreşte să fie înscris.

”Pentru medicina dentară se introduce decontarea 100% a tarifelor aferente serviciilor acordate elevilor, ucenicilor şi studenţilor, cu vârsta între 18 şi 26 ani (inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni), care nu realizează venituri din”, spun cei de la CNAS.

Pentru asistenţa medicală spitalicească se introduc servicii noi de spitalizare de zi: colita ulcerativă nespecificată, boala pancreasului nespecificată şi bronhoscopia asociată ecografiei.

Potrivit contractului, creşte tariful de decontare a serviciilor de îngrijire la domiciliu. Astfel, pentru îngrijirile medicale la domiciliu, tariful maximal decontat pe ziua de îngrijire creşte de la 55 la 60 lei, în cazul bolnavilor complet imobilizați la pat și dependenți total de altă persoană pentru îngrijirea de bază (igiena, alimentație, mobilizare) –status ECOG 4, şi de la 50 la 55 lei, în cazul pacienților care sunt incapabili să desfășoare activități casnice, sunt imobilizați în fotoliu sau la pat peste 50% din timpul zilei și necesită sprijin pentru îngrijirea de bază –igiena si/sau alimentatie si/sau mobilizare ) -status ECOG 3.

Similar, cresc şi tarifele maximale decontate pentru îngrijirile paliative la domiciliu, de la 65 la 70 lei (ECOG 4), respectiv de la 60 la 65 lei (ECOG 3).

În tariful pe o zi de îngrijire sunt incluse nu numai costurile materialelor sanitare utilizate, ci şi costurile de transport la domiciliul asiguratului.

”Publicarea noilor norme de aplicare a Contractului- cadru în Monitorul Oficial cu o lună înaintea intrării în vigoare este normală, deoarece oferă timpul necesar încheierii contractelor cu furnizorii de servicii medicale şi implementării în sistemul informatic a modificărilor legislative. Astfel se asigură partenerilor noştri contractuali şi predictibilitate financiară” , afirmă Radu Gheorghe Ţibichi, preşedintele CNAS.

sursa: libertatea.ro

loading...

Facebook Comments