Semne care îţi spun că ai inima bolnavă

Semne care îţi spun că ai inima bolnavă

- in DE ACTUALITATE, SANATATE
1834
Comentariile sunt închise pentru Semne care îţi spun că ai inima bolnavă

La nivel mondial, bolile de inimă constituie principala cauză de deces. Specialiştii explică principalele simptome care trebuie să ne trimită urgent la medic.

Destul de dificil de identificat, simptomele bolilor de inimă variază de la o persoană la alta, în funcţie de sex şi vârstă. „Există 13 semne care îţi spun că ai inima bolnavă şi care nu trebuie ignorate. Persoanele care se confruntă cu ele trebuie să meargă urgent la un examen cardiologic” – dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.

„Persoanele cu vârste peste 50 de ani, care suferă de hipertensiune arterială, diabet, hipercolesterolemie şi obezitate, sunt cele mai expuse riscului dezvoltării unor afecţiuni cardiace. De asemenea, istoricul familial nu este de neglijat” –  dr. Laurențiu Luca.

Principalele simptome

1. Anxietate – este o stare ce poate prevesti un infarct miocardic.
2. Durere în piept – angina este cel mai comun simptom al infarctului.
3. Tuse – dacă este persistentă şi aveţi respiraţie şuierătoare, este posibil să suferiţi de insuficienţă cardiacă.
4. Ameţeală – starea poate merge până la leşin şi pierderea cunoştinţei şi pot apărea tulburări de ritm cardiac.
5. Oboseală – dacă persistă fără motiv, constituie un semnal de alarmă.
6. Greaţă – când apare nejustificat, pe fondul lipsei poftei de mâncare şi este, uneori, asociată cu balonarea abdominală, există riscul să suferiţi de insuficienţă cardiacă.

7. Dureri – dacă apar în umeri, braţe, spate, gât sau abdomen, fără un motiv aparent, pot constitui semnul unei boli cardiace.
8. Tulburări de ritm cardiac – dacă sunt asociate cu senzaţie de moleşeală, ameţeală sau dificultăţi de respiraţie, puteţi suferi de insuficienţă cardiacă.
9. Dispnee – dacă vă treziţi dimineaţa obosit sau la cel mai mic efort simţiţi că nu mai puteţi respira, există riscul să aveţi o boală de inimă.
10. Transpiraţie – este cel mai comun simptom al infarctului miocardic. Deseori, transpiraţia apare chiar şi când staţi relaxat.
11. Inflamaţii – apa reţinută în organism, în special în zona gleznelor, mâinilor şi abdomenului, poate fi semn de insuficienţă cardiacă.
12. Slăbiciune – când cele mai mici gesturi vă par eforturi uriaşe şi nu aveţi alt motiv pentru această stare, poate fi un simptom al unei boli cardiace.
13. Palpitaţii – apar pe fondul tulburărilor de ritm cardiac şi pot fi însoţite de bufeuri.
60% din decesele înregistrate în România în 2012 au fost cauzate de boli cardiovasculare.

Zece semne că faci infarct

Simptomele care îţi pot salva viaţa. De cele mai multe ori, infarctul miocardic nu se instalează brusc, ci se insinuează treptat, transmiţând semnale organismului. Recunoaşterea acestor semnale, constituite de simptome, pot salva viaţa celor care le prezintă.

Infarctul miocardic nu are întotdeauna manifestările dramatice, tipice, pe care le vedem în filme, cu dureri ascuţite în piept care îl fac pe pacient să se prăbuşească. De multe ori, semnele infarctului sunt atât de discrete încât sunt trecute cu vederea chiar şi de către medici. Potrivit medicului cardiolog Minodora Bogdan, există, totuşi, câteva simptome care, dacă apar, trebuie mers urgent la cel mai apropiat spital.

1. Durerea retrosternală (în spatele sternului). Este cel mai frecvent simptom şi se manifestă ca o durere ascuţită în piept. Potrivit cardiologului, durerea apare, de regulă, la efort, dar nu este exclus ca ea să survină şi într-o perioadă de repaus.

2. Durerea iradiantă în gât – până în maxilar şi chiar în ureche sau în mâna stângă, cu afectarea mai acută a ultimelor două degete.

3. Transpiraţia care însoţeşte, uneori, aceste dureri. Este vorba, de regulă, de o transpiraţie rece şi lipicioasă. Tipică în afecţiunile cardiace este transpiraţia nocturnă.

4. Senzaţia de arsură la stomac (hiperaciditatea), fără să aibă legătură cu vreo afecţiune digestivă preexistentă sau cu un aliment mai acid consumat anterior.

5. Senzaţia de greaţă şi de vomă, care persistă mai multe ore, uneori zile.

6. O stare de oboseală care se instalează brusc şi care durează, în ciuda repausului, zile în şir, uneori săptămâni. Este un simptom care apare mai frecvent la femei.

7. Dificultatea în respiraţie, care nu apare în legătură cu o activitate fizică

8. Palpitaţii (accelerarea pulsului)

9. Ameţeli

10. Anxietate şi tulburări de somn, ce au în spate o nelinişte aparent inexplicabilă.

citeste continuarea pe: anonimus.ro

loading...

Facebook Comments