Caz socant : in doua magazine din piata centrala a orasului a fost gasita carne congelata, cel mai probabil veche de 40 de ani, gata sa fie pusa la vanzare. Din fericire, nimeni nu a apucat sa cumpere. Autoritatile incearca sa afle cum au ajuns in magazine cinci tone de carne ambalata la inceputul anilor ’80, apoi decongelata in urma cu sase ani, pusa iar in congelatoare si pregatita acum pentru comercializare. Patronul magazinelor a fost arestat.
Analizele luate din marfa confiscata au aratat un fapt incredibil. Carnea a fost procesata la inceputul anilor 80, cel mai probabil intr-un depozit pentru rezervele strategice ale statului.
Apoi a fost cumparata de administratorul celor doua magazine, decongelata si refrigerata in mai multe episoade, pentru a fi vanduta.
dr. Petru Alexe: Aceasta carne nu mai poate fi consumata. Mai exista si riscul deteriorarii microbiologice adica a posibilitatii dezvoltarii unui germene oprit, inghetat.
Carmangeriile unde urma sa fie comercializata carnea sunt doua dintre cele mai vechi din Constanta si sunt situate in cea mai mare piata a orasului. Procurorii spun ca stampilele de la autoritatea sanitar veterinara erau false.
Anchetatorii au aflat ca singurele depozite care pot pastra carne buna de consum timp de zeci de ani sunt cele detinute de stat.
Dr. Petru Alexe, Facultatea de Inginerie Alimentara Galati: “In stare de razboi se foloseste acesta carne. Ea este detinuta la temperaturi speciale la minus 40 grade. Cu mult peste temperaturile din magazine”
Carnea a fost procesata la inceputul anilor 80 – cel mai probabil intr-un depozit de rezerve ale statului. Ulterior a fost cumparata de administratorul celor doua magazine, decongelata si refrigerata in 2009. Tot de atunci o parte din aceasta carne sau din preparate a ajuns in galantarele celor doua magazine precum si alintr-o carmangerie detinute de acelasi patron.
Anchetatorii au constatat ca firma care detine magazinele avea avize sanitar veterinare facute cu ajutorul unei stampile false.
Patronul magazinelor era in vizorul politistilor de mai bine de o luna.
dr. Cristina Linte Directia Sanitar Veterinara Constanta: Carnea a fost predata unei societati specializata pentru a fi distrusa prin incinerare
Inspectorii de la Directia de Sanatate Publica au fost nevoiti sa dezinfecteze de mai multe ori cele doua magazine.
dr.Lotita Popescu Directia de Sanatate Publica Constanta: “Daca produsele din carnea deteriorata ar fi ajuns la consumatori riscurile ar fi fost mai mult decat enorme, grave, dezastruoase pentru ca alimentarea cu produse alterate genereaza in populatie boli foarte grave, pana la infectii de toate tipurile. Se poate ajunge si pana la deces
Afacerea era coordonata de administratorul magazinelor, Razvan Dimoftache, spun procurorii. El este acuzat ca in urma cu doi ani a lovit o clienta care s-a plans ca marfa luata de la el era stricata.
sursa: stiripesurse.ro