Minunea din nordul Moldovei: comuna cu OAMENI HARNICI !

Minunea din nordul Moldovei: comuna cu OAMENI HARNICI !

- in SOCIAL
1932
Comentariile sunt închise pentru Minunea din nordul Moldovei: comuna cu OAMENI HARNICI !

Localitatea Leorda, aflată într-unul dintre cele mai sărace judeţe din România, are un singur locuitor în putere asistat social care trăieşte din ajutorul bănesc oferit de stat. Restul oamenilor din comună se întrec în hărnicie, fac naveta şi muncesc în localităţile din împrejurimi.

Botoşaniul apare constant în statistici în topul celor mai sărace judeţe din România. Oamenii din mediul rural trăiesc preponderent din agricultura de subzistenţă. Mulţi dintre ţărani încasează diferite forme de ajutor social. Peste 5.000 de oameni, la nivelul judeţului, primesc ajutoare de la stat în baza Legii 416, a venitului minim garantat, adresată celor fără resurse financiare sau locuri de muncă. În mod paradoxal, pe teritoriul Botoşaniului există o comună care se poate lăuda că are doar un singur asistat social. Este vorba de localitatea Leorda, situată la 15 kilometri de municipiul Botoşani. Nu este nici pe departe o zonă bogată. Abatoarele de porci care aduceau prosperitate comunităţii în anii comunismului au fost închise imediat după 1990. Sărăcia bântuie la Leorda, la fel ca peste tot în nordul extrem al Moldovei. Cu toate acestea, oamenii spun că preferă să muncească pe unde apucă, decât să stea la mila statului.

Pe raza întregii comune, cu o populaţie de peste 2.700 de locuitori, sunt doar 13 persoane care primesc bani de la stat în baza legii venitului minim garantat, dintre care 12 au boli incurabile sau handicap sever. Practic, aşa cum arată şi primarul comunei, la Leorda există doar un singur asisat social în adevăratul sens al cuvântului. „La nivel de comuna Leorda avem 12 familii la Legea 416, dintre care 11 sunt cu diferite scutiri. Sunt mame cu copiii sub 7 ani şi oameni foarte bolnavi, incapacitaţi.

De exemplu, este o persoană oarbă sau o bătrână de 90 de ani foarte bolnavă. Este doar o singură persoană care beneficiază de ajutor social pentru lipsa venitului şi care este cel puţin în acte în putere. Cu alte cuvinte, avem doar un singur asistat social, care prestează ore de muncă în folosul comunităţii, aşa cum prevede legea“, spune primarul Ştefan Dulgheru.

Singurul om din Leorda care prestează ore de muncă în folosul comunităţii, în baza legii, pentru ajutorul social încasat, este Teodor Pavăl, un bărbat de 58 de ani din cătunul Dolina. La nea Pavăl se ajunge greu, pe o uliţă desfundată şi parţial ascunsă. Trăieşte într-o casă dărăpănată, fără gard. Deşi nu are loc de muncă şi niciun venit în afara celui acordat de stat, are casa plină. Trăieşte alături de concubină, de fiice şi de nurori. Toate femeile au copiii. Teodor Pavăl primeşte aproximativ 200 de lei şi spune că a muncit în perioada comunistă la diferite fabrici, dar că nu a mai găsit unde să fie angajat ulterior. „Am muncit 15 ani. După aceea nu am mai găsit nicăieri. Aş merge la muncă, dar cine mă ia la 58 de ani?

Credeţi că este bine cu ajutorul social numai? Nu am bani să plătesc una alta. Dar ce pot să fac?“, spune acesta. Mai mult decât atât, bărbatul precizează că nu şi-a găsit loc de muncă fiindcă s-a îmbolnăvit destul de grav. „Am ciroză hepatică. Am fost diagnosticat. Nu am nicio putere, obosesc imediat. Nu am bani nici de medicamente, nici de nimic“, spune Teodor Pavăl. Nu şi-a făcut încă documentaţia care să ateste că suferă de o boală gravă. Dacă o va face, va fi încadrat la o altă categorie de ajutor, iar în consecinţă în Leorda nu va mai fi niciun asistat social. citeste mai mult : adevarul.ro

Un bărbat naufragiază pe o insula pustie şi rămâne acolo timp de 10 ani. Într-o zi o fată frumoasă, într-un costum din neopren, înoată până la insulă…

loading...

Facebook Comments