SUA si-ar putea mari numarul de state de la 50 la 51 in urma unui referendum. Care este teritoriul care se vrea al 51-lea stat american?

SUA si-ar putea mari numarul de state de la 50 la 51 in urma unui referendum. Care este teritoriul care se vrea al 51-lea stat american?

- in DE ACTUALITATE, EXTERNE, INEDIT, NEWS, POLITICA, SOCIAL
1185
Comentariile sunt închise pentru SUA si-ar putea mari numarul de state de la 50 la 51 in urma unui referendum. Care este teritoriul care se vrea al 51-lea stat american?
Puerto Rico

Peste o săptămână, pe data de 11 iunie, locuitorii din Puerto Rico se vor pronunța prin referendum consultativ asupra posibilității de a deveni cetățeni în cel de-al 51-lea stat american. Când spui Puerto Rico te gândești la soare, plajă, poate o piña colada. Însă dincolo de clișee, acest arhipelag din Antilele Mari trece prin mari dificultăți economice, scrie digi24.ro

În prezent, statutul Puerto Rico este de acela de stat liber asociat cu Statele Unite. Are o suprafață de 8.870 de kilometri pătrați și o populație de 3,5 milioane de locuitori. Teritoriul este constituit dintr-o insulă principală, Puerto Rico (sau Porto Rico), și din mai multe insulițe, între care Culebra et Isla Mona. Capitala este la San Juan. Spaniola este limbă oficială, dar se vorbește și engleză. Moneda este dolarul american. Este țara din care provin cântăreții Ricky Martin și Daddy Yankee, actorii Joaquin Phoenix și Benicio del Toro.

Sunt destul de puține informații despre istoria acestui arhipelag al Antilelor înainte de a fi descoperit de Christophor Columb, la 19 noiembrie 1493. Șe știe că amerindienii Tainos practicau aici agricultura. Spaniolii au rămas pe insulă până la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Apoi, arhipelagul a fost cedat Statelor Unite, la 10 decembrie 1898, la încheierea războiului cu Spania.

Portoricanii sunt cetățeni americani din 1917, iar din 1952 insula lor are statutul de stat liber asociat la Statele Unite. După referendumul din 11 iunie acest statut ar putea fi modificat.

Portoricanii nu sunt în orice caz în afara Statelor Unite, dar nici nu fac parte din Uniune. Insula are propria Constituție, este condusă de un guvern autonom, care administrează afacerile interne. Însă apărarea, politica externă și moneda aparțin Statelor Unite. Președintele entității este, prin urmare, Donald Trump.

Portoricanii au pașaport american și pot servi în armata americană. Însă nu plătesc impozite federale, ci numai pe cele locale. Nu sunt reprezentați în Congresul american și nu au dreptul să voteze la alegerile naționale. Pot, totuși, să participe la alegerile interne din partidele Republican și Democrat.

Un alt aspect ce poate părea straniu: Puerto Rico nu este reprezentat la ONU, dar are un comitet național olimpic.

În pofida acestor ciudățenii, portoricanii au dorit întotdeauna să-și păstreze statutul lor particular, de fiecare dată când au fost consultați prin referendum pe această temă, adică în 1967, 1993 și 1998.

 

loading...

Facebook Comments