Câtă electricitate consumi când lași încărcătorul de la telefon în priză. Oare cati dintre noi stiu ?

Câtă electricitate consumi când lași încărcătorul de la telefon în priză. Oare cati dintre noi stiu ?

- in STIINTA
1333
Comentariile sunt închise pentru Câtă electricitate consumi când lași încărcătorul de la telefon în priză. Oare cati dintre noi stiu ?
incarcatoare

Pentru că problema consumului de energie este una care ne preocupă în ultima perioadă, ne putem întreba cât consumă încărcătoarele lăsate sau uitate în priză, atunci când nu sunt atașate de smartphone-urile și tabeletele pe care le deținem.

Problema este una destul de comună, iar dacă tot ne interesăm să valorificăm energia electrică prin crearea unor instrumente care să facă posibil acest lucru.

De ce nu am încerca în aceeași măsură să acordăm o atenție tabieturilor noastre zilnice și să calculăm pe baza acestora puterea pe care am putea-o economisi în mod normal.

Cei de la zdnet.com, au calculat pe baza unei aplicații (WattsUp? Pro) care poate măsura câtă energie electrică poate consuma un dispozitiv, care este cantitatea de energie consumată de încărcătorul unui singur smartphone și care sunt costurile pe care le implică o obișnuință de acest tip.

Astfel, pentru că fiecare dispozitiv consumă în mod diferit energie, în funcție de puterea pe care o are – putere care este exprimată în wați (W), costurile finale vor fi altele.

Spre exemplu, un dispozitiv care are puterea de 1000W va folosi pe parcursul unei ore 1KW de energie, în timp ce unul cu o putere de 100W va consuma aceeași cantitate de energie în 10 ore.

În ceea ce privește costurile, în România un 1KW de energie consumată te costă aproximativ 0,53 lei.

Dacă lași în priză un încărcător de telefon care nu este atașat unui dispozitiv, acesta va consuma energie electrică, pe care o vei putea sesiza la finalul lunii la costul total al facturii.

Conform acelorași surse, aflăm că un încărcător de iPhone se folosește de cam 130W pe lună, ceea ce înseamnă că pe an se ajunge la 1,5 KW consumați, deci la costuri mai mici de un leu.

Deși nu pare mult (de fapt nu pare să aibă vreun sens să mai facem efortul de a scoate încărcătoarele din priză, mai ales pentru că cinci încărcătoare conectate constant la priză te constă mai puțin de 5 lei pe an).

Fiecare încărcător în parte poate determina un cost mai mare sau mai mic, iar cele care nu sunt originale vor consuma mult mai multă putere (de cam 10 ori mai multă energie).

De asemenea, deși costurile totale sunt insignifiante pentru unii dintre voi, trebuie să luăm în calcul impactul pe care o activitate de acest gen o are asupra mediului.

Milioane de încărcătoare lăsate 24/7 în priză se traduc în milioane de KW consumați pe an. Iar fiecare kilowatt pe oră înseamnă că aproximativ 500 de grame de dioxid de carbon sunt emise în atmosferă pe oră. Sursa: playtech.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments