Winston Churchill prezicea in 1931 ca peste 50 de ani carnea folosita la gatit va fi crescuta in laborator, pentru ca este absurd sa cresti o pasare intreaga doar pentru anumite parti ale sale. Oamenii de stiinta spun ca previziunea sa este pe cale sa se implineasca in urmatorii ani, chiar daca termenul avansat de britanic a fost depasit.
Potrivit acestora, primii curcani crescuti in laborator vor ajunge pe mesele noastre pana in 2030, arata The Telegraph.
Paul Mozdziak, cercetator la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, este de parere ca in cel mult 15 ani pasarile crescute in ferme vor fi inlocuite de cele crescute direct in laborator.
„In cativa ani de acum inainte, cand oamenii vor fi in supermarket incercand sa decida daca sa cumpere carne traditionala sau cultivata, sunt 100% sigur ca aceasta carne de cultura va fi la fel de ieftina, daca nu cumva mai ieftina”, a declarat el.
Desi ideea de a creste carne in laborator nu suna bine pentru multi, este sprijinita de activistii de mediu si de cei care militeaza pentru drepturile animalelor – emisiile de gaze cu efect sera rezultate din cresterea animalelor mari ar disparea, iar pasarile nu ar mai fi chinuite in „bateriile” in care cresc.
In plus, sondajele derulate pana acum au aratat ca vegetarienii ar consuma carne daca aceasta ar fi crescuta in laborator, asa ca o piata noua ar putea sa apara.
Cum am obtine carnea in laborator? Dintr-un mic fragment de piept de curcan, cu fibre de muschi, care ar fi plasat intr-o „supa” de aminoacizi si zahar. Celulele recoltate ar fi astfel pacalite ca se afla in continuare in curcan si s-ar divide in mod repetat. O singura astfel de celula s-ar divide de 75 de ori in trei luni.
Totusi, metoda nu e chiar una eficienta, nefiind perfectata suficient. Cand primul hamburger de cultura a fost creat, in 2013, tot in conditii de la laborator, a durat trei luni si costul total al producerii sale a ajuns la peste 250.000 de dolari.
Sursa: ziare.com