S-a descoperit sursa de energie infinită pentru întreaga planetă

S-a descoperit sursa de energie infinită pentru întreaga planetă

- in DE ACTUALITATE, INEDIT, STIINTA
2661
Comentariile sunt închise pentru S-a descoperit sursa de energie infinită pentru întreaga planetă

Reactorul german de fuziune nucleară Wendelstein 7-X (W7-X) funcționează și promite energie infinită și verde pentru totdeauna – acest sistem parcă desprins dintr-un film SF, denumit și „stellerator” sau „steaua din borcan” a generat plasmă de hidrogen, conform unui studiu publicat în ultima ediție a revistei Nature Communications, transmite Live Science, citată de Agerpres.

Succesul înregistrat de ultimele teste ale reactorului le conferă oamenilor de știință undă verde pentru a continua cercetările pentru a obține ceea ce este considerat de mulți drept „Sfântul Graal” al energiei – tehnologia de a obține energie din fuziunea atomilor de hidrogen, la fel ca în cazul Soarelui și celorlalte stele.

De mai multe decenii oameni de știință din diferite părți ale lumii urmăresc cu încăpățânare acest obiectiv ambițios: construcția unui reactor de fuziune nucleară care să genereze energie în același mod în care o fac stelele.

Încorporată în centrale energetice, această tehnologie de tip „stea în borcan” are capacitatea de a ne asigura, pentru totdeauna, energie infinită obținută fără niciun fel de poluare. Iar conform informațiilor care vin din Germania, oamenii de știință sunt cu un pas mai aproape de acest obiectiv.

Spre deosebire de un reactor nuclear tradițional, de fisiune, care sparge nucleele atomice ale elementelor grele pentru a obține energie, un reactor de fuziune funcționează prin fuziunea nucleelor atomice ale elementelor ușoare și transformarea lor în elemente mai grele. În cazul stelelor, în primă fază, doi atomi de hidrogen fuzionează pentru a produce un atom de heliu, un proces care eliberează uriașe cantități de energie și nu produce niciun fel de poluare radioactivă ca în cazul fisiunii nucleare.
Mai mult decât atât, combustibilul folosit pentru reacțiile de fuziune nucleară este hidrogenul, cel mai abundent element chimic din Univers și care poate fi extras foarte ușor din apă.

Însă, pentru a se produce reacția de fuziune, este nevoie de niște temperaturi comparabile cu cele din interiorul Soarelui, care să încălzească hidrogenul până ajunge în stadiul de plasmă. Această plasmă este atât de fierbinte încât ar topi pe loc orice material folosit pentru a o conține.

Aici intervine modul în care a fost conceput acest „stellator”. Dispozitivul W7-X izolează fluxul de plasmă în niște puternice câmpuri magnetice generate de uriașe bobine superconductoare ce sunt răcite până aproape de zero absolut (-273,15 Celsius). Plasma – aflată la temperaturi de peste 80 de milioane (!) de grade Celsius – nu intră astfel niciodată în contact cu pereții incintei în care se află.

Dispozitivul W7-X este cel mai mare și mai sofisticat „stellerator” din lume și funcționează în cadrul Institutului Max Planck pentru Fizica Plasmei din Germania. Realizarea acestui ambițios proiect reprezintă însă încununarea unui efort internațional. Cele mai recente teste au fost derulate cu participarea unor oameni de știință de la Laboratorul de Fizică a Plasmei din Princeton, SUA (Princeton Plasma Physics Laboratory – PPPL).

David Gates, din cadrul PPPL, coordonează proiectul W7-X. Într-un mesaj email, el a confirmat că ultimele teste derulate s-au încheiat cu succes. Aceste teste au vizat verificarea modului în care funcționează incinta magnetică pentru plasmă a reactorului W7-X.

Acest succes „pune bazele pentru operațiunile de înaltă performanță cu plasmă pe care le vom realiza în viitor”, a subliniat Gates.

În ceea ce privește obiectivul pe termen lung, Gates a subliniat că reactoarele de fuziune nucleară, dacă vor fi construite cum trebuie, vor asigura pentru întreaga planetă energie infinită, sigură și curată. „Sursa de combustibil este reprezentată de apa marină, suficientă pentru a ne ajunge pentru zeci de mii de ani.

Produsul rezidual este heliu, un gaz inert. Un singur reactor viabil de fuziune nucleară are potențialul de a asigura energie suficientă, sigură și benignă din punct de vedere al impactului asupra mediului pentru toate națiunile”.

Până la urmă, într-o lume divizată de rivalități istorice între țări, interese și conflicte, acest lucru ar putea să fie o problemă. „Fuziunea este o problemă ce nu poate fi soluționată decât prin colaborarea între națiuni și de care va beneficia întreaga planetă”, a adăugat el.

sursa: digi24.ro

loading...

Facebook Comments