Greșelile pe care le facem cu toții iarna. Iată de ce locuințele sunt mai reci, iar facturile sunt mari

Greșelile pe care le facem cu toții iarna. Iată de ce locuințele sunt mai reci, iar facturile sunt mari

- in UTILE
1974
Comentariile sunt închise pentru Greșelile pe care le facem cu toții iarna. Iată de ce locuințele sunt mai reci, iar facturile sunt mari

Sezonul rece își face deja simțită prezenta. Românii încep sa foloseasca centrala incepand cu luna octombrie pana in martie sau aprilie.

Acest moment coincide cu trecerea la ora de iarna, cu scaderea temperaturilor si, mai ales, cu un cuantum ridicat al facturilor de caldura.

Incalzirea încăperilor reprezinta peste 70% din intreaga energie consumata intr-o locuinta, așa că nu este de mirare că toată lumea vrea ca energia consumată să fie cât mai mică și, evident, facturile să fie cât mai mici!

 Cum să menții căldura la maxim și factura pe minim? Top 5 metode simple și eficiente

1. Izolează pereții și renunță la ușile și ferestrele pe care nu le mai folosești

Izolarea termică a unui apartament vechi poate reduce consumul de energie cu până la 50%. Totodată, potrivit specialiștilor, o tâmplărie bună şi un geam de calitate pot reduce consumul de energie cu până la 30%, asta deoarece pierderile de căldură printr-o fereastră termopan sunt reduse la jumătate. Așa că nu ezita să îți izolezi termic locuința, iar dacă ai uși sau ferestre pe care nu le mai folosești, poți lua în calcul îndepărtarea lor.

2. Programează centrala să pornească înainte să te trezești

Un truc ușor de pus în aplicare constă în programarea centralei să înceapă să funcționeze cu aproximativ 30 de minute înainte să te trezești. Centrala va funcționa la o viteză constantă, iar astfel, costurile încălzirii nu vor suferi creșteri dramatice.

centrala-termica

 În acest caz, cumpărarea unui termostat ambiental programabil este o investiție pe care merită să o faci.

3. Trage draperiile înainte de culcare

Este indicat să folosești draperiile în timpul nopții, pentru că acestea vor acţiona ca un strat izolant, care va menţine căldura în casă. În zilele însorite, însă, lasă ferestrele libere, pentru a permite razelor soarelui să pătrundă în locuință.

4. Perfectioneaza izolatiile

Atunci cand locuinta incepe sa se incalzeasca, 25% din caldura este eliminata prin acoperis. Acest lucru poate fi evitat printr-o izolare de 25 de cm in interiorul podului. De asemenea, caldura este pierduta si prin pereti. Cu toate ca izolarea acestora poate fi costositoare, pe termen lung, insa, beneficiile vor fi resimtite, mai ales că valoarea facturilor va scadea.

5. Lasă caloriferele libere

Cu toate că este plăcut să ai o sofa aproape de calorifer, trebuie să știi că aceasta poate fi ca un paravan care împiedică încălzirea camerei. În cazul în care ai o canapea sau un obiect de mobilier în fața caloriferului, află că este momentul să faci câteva schimbări în casă, pentru a lăsa aerul să circule liber, scrie vocea.biz.

incalzire

 6. Folosește panouri radiante

Recomandate în special pentru spațiile mari, panourile radiante sunt o nouă metodă prin care încăperile sunt încălzite fără să mai fie necesară o centrală şi fără să mai consume gaze naturale. Cu toate că sunt o sursă de încălzire mai ieftină, trebuie să ții cont de faptul că panourile radiante nu încălzesc tavanul sau peretele din spatele lui, existând astfel riscul să se depună igrasie.

Dragi prieteni,

Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments