“Cuibul vulturului de foc” fascinează cercetătorii din Rusia. Încă nu s-a aflat cum s-a format uriaşul crater în jurul căruia vegetaţia creşte mai repede decât în alte regiuni.

“Cuibul vulturului de foc” fascinează cercetătorii din Rusia. Încă nu s-a aflat cum s-a format uriaşul crater în jurul căruia vegetaţia creşte mai repede decât în alte regiuni.

- in DE ACTUALITATE, GENERALE, MISTER
6130
Comentariile sunt închise pentru “Cuibul vulturului de foc” fascinează cercetătorii din Rusia. Încă nu s-a aflat cum s-a format uriaşul crater în jurul căruia vegetaţia creşte mai repede decât în alte regiuni.

Geologul Vadim Kolpakov a descoperit întâmplător în 1949, o foarte mare movilă de calcar în nordul regiunii Irkutsk – “Cuibul vulturului de foc”. Descoperirea avea să devină unul din cele mai incitante mistere ştiinţifice de pe Terra pentru care cercetătorii încearcă să găsească explicații științifice.
Structura conică are în mijloc o movilă înaltă de aproximativ 10-12 metri, înconjurată de gura unui crater de 40 de metri înălţime şi un diametru de 150 metri. Craterul a fost numit Patomskiy, după râul care curge în apropiere. Localnicii i-au zis  “cuibul vulturului de foc”.

Craterul a constituit, de-a lungul timpului, o reală provocare pentru savanţii curioşi să afle ce a determinat apariţia acestuia. Unii consideră că ar putea fi vorba despre o explozie nucleară, o mină a gulagului sau un meteorit. Ipotezele au căzut însă rând pe rând în urma cercetărilor de la faţa locului care au reuşit doar să adâncească misterul.

O altă posibilă explicaţie ar fi putut fi existența unui vulcan care, în loc să expulzeze lavă, a suferit o violentă implozie, dar nu s-a descoperit nicio probă materială în acest sens. S-a stabilit însă vârsta craterului – aproximativ 250 de ani.

Publicația amusingplanet.com, relatează  că arborii din apropierea craterului au avut o creştere accelerată la un moment dat, fenomen asemănător cu cel produs la Cernobîl după dezastrul nuclear. Sunt păreri ale unor cercetători conform cărora apariţia craterului ar indica prezenţa unei centrale nucleare sub pământ sau a unei nave extraterestre cu propulsie nucleară.

Alexander Pospeev, doctor în ştiinţe geologice şi mineralogice, afirma de curând pentru Siberian Times că „deşi originea craterului nu a fost încă elucidată, aveam certitudinea că originea acestuia este terestră”. Sursa:evz.ro

loading...

Facebook Comments