Daca tii la sanatatea ta si iti place painea cu cartofi, preparata dupa traditia ardeleneasca, iata o varianta pe care o poti face in casa. Iese densa, aromata si satioasa, asa cum trebuie sa fie o paine de casa buna.
Ingrediente:
1/2 kg cartofi, 550 g faina, 150 ml din apa in care au fiert cartofii, 2 lingurite sare, 2 linguri ulei, 1 lingurita zahar, 1 pliculet drojdie uscata.
Mod de preparare:
- Spala bine si fierbe cartofii cu un praf de sare, pana cand ii poti patrunde foarte usor cu furculita. Pastreaza apa de la fiert. Combina drojdia uscata cu zaharul, 4 linguri din zeama de la cartofi si o lingura de faina, amesteca si las-o sa se umfle.
- Curata cartofii raciti si zdrobeste-i cu ustensila de piure. Combina cartofii zdrobiti cu faina, incorporandu-i cu mana, pana obtii un aspect granulat. Adauga sarea si amesteca, apoi incorporeaza maiaua si incepe sa framanti aluatul.
- In timpul framantarii adauga cele 2 linguri de ulei. Dupa ce aluatul de paine a prins forma, framanta-l pe un blat de lucru pentru inca 10 minute. Lasa coca la crescut pentru 40 de minute intr-un bol uns bine cu ulei si acoperit cu o folie de plastic.
- Scoate aluatul dupa ce a crescut si rotunjeste-l pe un blat bine presarat cu faina. Asaza painea cu cartofi intr-un tuci sau intr-o cratita de fonta si pune-i capacul. Las-o sa creasca pentru minim o ora.
- Dupa ce painea a crescut, da-o la cuptor pentru 25 de minute cu capac si pentru alte 25 fara capac. Painea e gata cand e bine rumenita uniform.
sursa: retetepractice.ro
loading...