Semne ale unui ficat bolnav! Află ce îți arată corpul!

Semne ale unui ficat bolnav! Află ce îți arată corpul!

- in DE ACTUALITATE, GENERALE, LIFESTYLE, SANATATE
3551
Comentariile sunt închise pentru Semne ale unui ficat bolnav! Află ce îți arată corpul!

Ficatul este un foarte important organ al corpului uman, care îndeplineşte numeroase funcţii: digerarea grăsimilor, asigurarea rezervelor de nutrienţi, filtrarea toxinelor şi a reziduurilor din sânge, sintetizarea anumitor tipuri de proteine, etc.

Îmbolnăvirea ficatului are ca efect deteriorarea sănătăţii întregului organism, uneori temporar prin boli infecţioase (hepatite acute) sau steatoze hepatice şi alteori în mod ireversibil, când se instalează ciroza hepatică. Anual, în întreaga lume mor peste 30.000 de oameni din cauza îmbolnăvirii ficatului.

Pentru a preveni orice formă de îmbolnăvire a ficatului, se recomandă păstrarea unei curăţenii adecvate a mâinilor prin spălare cu apă caldă şi săpun, precum şi evitarea consumului excesiv de alcool, grăsimi şi substanţe toxice, în special medicamente, dar şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Specialiştii, citaţi de eHow, au realizat o listă cu recomandări pentru a vedea dacă avem probleme cu ficatul:

  1. Verificaţi culoarea tegumentelor, precum şi cea a urinei.O tentă gălbuie-roşiatică semnalează prezenţa unei afecţiuni a ficatului. Este „icter”, principalul simptom al unei boli hepatice. Totodată, este bine să vă alarmaţi şi să mergeţi la medic în cazul în care scaunele devin deschise la culoare şi aveţi crampe abdominale, asemănătoare celor manifestate în cazul pacienţilor cu colon iritat.
  2. Şi în faza preicterică, dacă aveţi probleme cu apetitul sau se observă o inexplicabilă scădere în greutate,atunci ar fi bine să solicitaţi un set de analize (în principal verificarea transaminazelor şi a bilirubinei) care să clarifice dacă aveţi sau nu o disfuncţie hepatică (în general, pacienţii care au probleme cu ficatul devin anemici şi au senzaţii de ameţeală).
  3. Trebuie să verificaţi funcţiile ficatului şi în cazul în carevă simţiţi mai mereu balonat şi aveţi abdomenul mărit(aşa-numita „ascită”), care pune presiune pe diafragmă şi face dificilă respiraţia.
  4. Examinaţi cu atenţieforma şi aspectul unghiilor. Dacă aveţi mici puncte albe şi semne de friabilitate, este posibil să aveţi probleme cu ficatul.
  5. Dacă vă curge des sânge din nassau vă răniţi foarte uşor este un semn că aveţi un deficit de proteine şi o anormalitate hepatică.
  6. Este bine ca la examenul medical anual să testaţi polidipsia şi poliuria, adicăsete excesivă şi urinarea frecventă, ambele putând indica o boală hepatică, simultan sau succesiv cu o afecţiune diabetică.
  7. Potrivit specialiştilor,durerile frecvente de cap, ameţeala, spasmele, iritabilitatea şi depresiasunt indicii ale unei afecţiuni hepatice. Sursa:doctorulzilei

 

ATENTIE! Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud și/sau nu inlocuiesc tratamentele medicale. Informatiile de pe site si materialele aferente au doar un caracter informativ si nu isi propun sa inlocuiasca consultul medical de specialitate. Aktualnews, nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor Dvs.

 

loading...

Facebook Comments