Astazi la BNR este ziua CRITICA pentru CREDITELE românilor. Ce urmeaza sa se intample

Astazi la BNR este ziua CRITICA pentru CREDITELE românilor. Ce urmeaza sa se intample

- in ECONOMIE
704
Comentariile sunt închise pentru Astazi la BNR este ziua CRITICA pentru CREDITELE românilor. Ce urmeaza sa se intample
isarescu

Azi Consiliul de Administraţie al BNR are şedinţa de politică monetară, în cadrul căreia s-ar putea decide revenirea pe creştere a dobânzii-cheie, după mai mulţi ani de scăderi succesive, până la valoarea minimă record de 1,75%. Decizia BNR este extrem de dificilă, în contextul în care dobânda ROBOR se află într-o ascensiune puternică în ultimele săptămâni, iar Executivul a pus presiune suplimentară pe intervenţia BNR.

Marți are loc ședința periodică de politică monetară a Consiliului de administrație al BNR, pe fondul creșterii dobânzilor, a inflației dar și a cererii guvernamentale de bani.

BNR are de decis cum va lupta atât împotriva efectelor inflației, produse de decizia politică, cât și împotriva efectelor pe care importurile masive le au asupra cursului de schimb.

Febra legată de creșterea accelerată a dobânzilor interbancare din ultima perioadă nu reclamă vreo decizie dramatică din partea Băncii Naționale (BNR), potrivit analiștilor consultați de cursdeguvernare.ro.

Presiunea pare să vina, însă, din altă parte-așa cum o arată declarațiile politice publice ale premierului Tudose și ale președintelui PSD Liviu Dragnea.

Responsabilitatea privind problemele create în piață de ultimele decizii guvernamentale, privind absorbția de lichidități, ar putea fi transferată de către politicienii arcului guvernamental către banca centrală, după cum au lăsat cei doi lideri politici să se înțeleagă.

Cei cinci ani de vacanţă ai BNR s-au terminat, scrie şi Ziarul Financiar. Din 2012, din perioada suspendării lui Băsescu când tensiunile politice s-au transferat şi pe piaţa valutară şi monetară, dobânzile pe piaţa interbancară au scăzut constant.

În septembrie însă dobânda ROBOR la trei luni, un indicator de dobândă folosit în acordarea de credite, a crescut într-o lună cu 70%, iar în ultima săptămână cu nu mai puţin de 45%, ajungând luni, în ultima zi din septembrie, la 1,70% pe an.

La creditele Prima Casă, dobânda este de ROBOR la trei luni, plus două puncte procentuale. La creditele de consum, dobânda este de 5-7% pe an, plus ROBOR la trei luni, spre exemplu. La cardurile de credit, dobânda este de 15-18% pe an, plus ROBOR la trei luni, spre exemplu.

sursa: realitatea.net

loading...

Facebook Comments