Guvernul vrea să introducă TAXE mai mari pentru unii angajați

Guvernul vrea să introducă TAXE mai mari pentru unii angajați

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, SOCIAL
1326
Comentariile sunt închise pentru Guvernul vrea să introducă TAXE mai mari pentru unii angajați

Guvernul vrea să introducă un nou tip de contract de muncă pentru cei care lucrează de acasă, prin intermediul telefonului mobil sau al internetului. Acesta nu îi va avantaja, însă, cel puţin din punct de vedere financiar, pe angajaţi. De câştigat ar urma să aibă statul, care va încasa mai mult din taxe. Deocamdată, proiectul e în lucru la Ministerul Muncii.

Potrivit documentului la care lucrează în prezent Ministerul Muncii, o persoană care lucrează prin teleworking va fi orice persoană care lucrează de la distanţă conform folosind tehnologia informaţiei, în cadrul unui contract de muncă în care activitatea care ar putea fi efectuată şi la sediul sauspaţiile angajatorului, este efectuată în mod regulat în afara sediului sau spaţiilor respective, potrivit Mediafax.

Tot potrivit documentului, persoanele care lucrează prin telworking beneficiază de aceleași drepturi ca și persoanele care prestează activități în sediul angajatorului, iar angajatorul va fi răspunzător pentru luarea măsurilor necesare, în special în ceea ce priveşte software-ul, pentru a asigura protecţia datelor utilizate şi prelucrate de persoana care lucrează în regim de teleworking în scop profesional.

Firmele şi experţii în resurse umane spun însă că noile contracte nu îi vor avantaja pe cei care lucrează de acasă. Măsura ar avea mai degrabă scopul de a atrage bani la buget.

„Pentru cei care în acest moment au optat pentru varianta colaborării pe un PFA, obligativitatea impunerii unui contract de muncă va genera cu siguranță costuri mai mari la grila de impozitare pentru angajator”, spune Corina Diaconu, managerul unei firme de resurse umane, potrivit digi24.ro.

„Sper să se gândească foarte foarte bine și foarte atent acest proiect legislativ, astfel încât să nu impacteze un procent semnificativ de IT-iști care folosesc astfel de vehicule pentru a-şi fiscaliza banii”, spune Sorin Zaveliță, managerul unei firme IT.

Un IT-ist care câştigă 8.000 de lei pe lună trebuie să plătească statului aproape 900 de lei, dacă încasează banii printr-un PFA. Însă, dacă îşi face contract de muncă pe acelaşi venit net, taxele către stat urcă la aproximativ 6.000 de lei. 3.400 de lei trebuie plătiţi de angajat şi aproape 2.600 de angajator.

sursa: realitatea.net

loading...

Facebook Comments