Primarul care a tăiat subvenţiile pentru 500 de asistaţi social. „Dacă nu vin la muncă, înseamnă că n-au nevoie de bani“

Primarul care a tăiat subvenţiile pentru 500 de asistaţi social. „Dacă nu vin la muncă, înseamnă că n-au nevoie de bani“

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, SOCIAL
1341
Comentariile sunt închise pentru Primarul care a tăiat subvenţiile pentru 500 de asistaţi social. „Dacă nu vin la muncă, înseamnă că n-au nevoie de bani“
asistati-social

Un primar din judeţul Botoşani a tăiat ajutorele sociale asistaţilor care refuză să muncească în folosul comunităţii. Deciza radicală a edilului a venit după ce mulţi localnici plătiţi din bani statului au refuzat să muncească chiar şi o oră pe zi.

Ştefăneştiul este o localitate de graniţă din nordul extrem al Moldovei. A fost o comună transformată în oraş în anul 2004, tocmai pentru a respecta numărul de aşezări urbane impus de aderarea la Uniunea Europeană. Ştefăneştiul nu şi-a schimbat aspectul rural, iar oportunităţile sunt reduse iar sărăcia în floare.

De altfel în 2016 dintr-o populaţie de 5000 de locuitori, 1000 erau asistaţi social, depăşind numărul celor angajaţi. Noul primar al Ştefăneştiului, Florin Buţura, cel care şi-a început mandatul în anul 2016 a luat o decizie radicală. A tăiat ajutoarele la aproape jumătate dintre asistaţii social înregistraţi în oraş.

Cei care refuză munca, nu primesc bani

Decizia radicală a fost luată încă din vara trecută, măsurile de sistare a ajutorului social fiind continuate până în prezent. Motivele sunt simple. Autorităţile locale s-au arătat nemulţumite de faptul că majoritatea asistaţilor sociali refuzau să presteze muncă în folosul comunităţii, muncă obligatorie în schimbul banilor luaţi de la stat.

”Fiecare asistat social trebuie să facă un anumit număr de ore de muncă în folosul comunităţii. La fiecare început de lună îi chemam la ore în folosul comunităţii. Cei care veneau de luna următoare îi scot de la plată. Dacă nu veneau, înseamnă că nu mai aveau nevoie. Nu se poate să primeşti bani de la stat fără să respecţi condiţiile„, spune primarul Florin Buţura. Asistaţii social sunt obligaţi să muncească 30 de zile pe lună iar munca nu este deloc grea, spun autorităţile locale.

Aproape jumătate dintre cei care primesc ajutor social nu au venit să muncească nici măcar o oră pe zi. ”Fac munci uşoare. Sunt puşi la strâns gunoiul de pe străzi, la strâns frunzele, desfundat şanţurile, podeţele. Au 30 de zile. Măcar o oră, două pe zi să facă. Sunt care nu au venit nici măcar o oră.„, spune edilul. În aceste condiţii aproape 500 de persoane şi-au pierdut ajutorul social.

”Aşteptăm din cer banii”

O parte a localnicilor au întâmpinat cu bucurie această decizie. Dumitru Halău a muncit 40 de ani ca maistru militar. Acesta spune că sunt destule slujbe sezoniere în Ştefăneşti, dar mulţi le refuză fiindcă preferă să încaseze ajutorul social. ”Nu este bun acest ajutor social. Statul îi învaţă pe oameni cu nemunca. Sunt atâţia oameni care au nevoie de ajutoare la câmp şi în gospodărie. Dar nu vine nimeni. Preferă să trăiască din ajutor social.”, spune fostul maistru. Totodată numărul mare de ajutoare sociale stârneşte revolta unor localnici în vârstă. ”Eu am muncit 40 de ani ca să fiu un cerşetor la bătrâneţe, iar alţii încasează ajutoare sociale, stând degeaba, buni de muncă. Sunt dezgustat şi prefer să nu mai ştiu de nimic.”, spune un fost învăţător din Ştefăneşti.

Localnicii din Ştefăneşti sunt revoltaţi de faptul că asistaţii social nu muncesc

Totodată oamenii locului spun că mai toţi cei care au rămas fără ajutor social au plecat în străinătate să-şi găsească un rost, nemulţumiţi de noua politică a primarului. Sunt însă şi cei care atunci când au auzit că trebuie să muncească în folosul comunităţii pentru ajutor social preferă să nu-l mai ceară. Dar nici nu merg la muncă. ”Stau degeaba, ce să muncesc aicea. Să munceşti pe 20-30 de lei, mor oamenii de foame. De unde bani, aşteptăm din cer banii”, spune un tânăr de 20 de ani din Ştefăneşti.

Mai mulţi asistaţi social decât angajaţi

Numărul mare al asistaţilor social este o problemă a oraşului nord moldav. Ei depăşesc numărul personelor angajate în localitate. ”Din păcate, avem mai mulţi asistaţi decât persoane angajate. Cu acest lucru ne luptăm noi aici”, confirmă primarul din Ştefăneşti. Pe lângă asistaţi social, totodată sunt numeroşi pensionari şi copiii. De altfel mulţi localnici săraci, unii cu ajutor social trăiesc în ”ghetourile” din Ştefăneşti, adică nişte blocuri decrepite construite în perioada comunistă aproape de centrul oraşului.

Sursa: Adevarul.ro

loading...

Facebook Comments