Super inventie: Lampa care folosește doar apă și sare pentru a produce lumină

Super inventie: Lampa care folosește doar apă și sare pentru a produce lumină

- in INEDIT
1750
Comentariile sunt închise pentru Super inventie: Lampa care folosește doar apă și sare pentru a produce lumină
lampa sare

Inițiatorii start-up-ului SALt sunt din Filipine. O țară care este răsfirată pe mai mult de 7.000 de insule și insulițe. Cele mai multe dintre ele nu au acces la electricitate, iar locuitorii se bazează pentru iluminare pe lămpi cu kerosen, lumânări sau lanterne cu baterii.

În plus, din cauza taifunurilor și cutremurelor din ce în ce mai dese, Filipine este pe locul trei în topul țărilor cu riscurile cele mai mari când vine vorba de dezastre naturale. Cazuri în care cel mai important pentru sinistrați este să aibă o sursă de lumină sau chiar de curent pentru telefoanele mobile, pentru a putea fi în contact cu echipele de intervenție.

Iar aici intervine ideea lămpii SALt. Care, așa cum îi spune și numele (”salt” înseamnă sare), se bazează pe sare pentru a putea funcționa. De fapt, pe principiul producerii curentului electric prin galvanizare: doi electrozi plasați într-o soluție electrolitică asigură reacțiile chimice prin care se formează electricitatea.

lampa sare1

Pentru alimentarea LED-ului din lampă sunt suficiente doar un pahar de apă și două lingurițe de sare. Durata electrozilor din lampa SALt este estimată la 6 luni, în condițiile utilizării timp de 8 ore pe zi a lămpii. După care electrozii trebuie schimbați, ceea ce presupune costuri mult mai mici decât asigurarea zilnică a petrolului/kerosenului ori a bateriilor.

SALt mai are un avantaj: poate funcționa doar cu apa de mare! Dată fiind salinitatea de 35 la mie a apei oceanului, această lampă devine cu atât mai interesantă pentru cei care locuiesc pe malul mării. Și care, astfel, ar avea o sursă practic gratuită de lumină sau chiar de energie – deoarece SALt poate prelua și rol de acumulator extern, pentru încărcarea unui smartphone, de pildă.

lampa sare2

Deocamdată, nu a fost comunicat un preț pentru lampa SALt, primul obiectiv al inițiatorilor acestui start-up fiind de a dona câteva sute de lămpi familiilor foarte sărace din Filipine. Ulterior, însă, există planuri pentru producția în masă a acestui dispozitiv ecologic, mai ales după ce lampa SALt a primit numeroase premii pentru inovație. Oare la noi ar avea aplicabilitate o idee așa de simplă? Sursa: ecoprofit.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments