Turcia, la un pas de a intra în război cu Siria. Preşedintele Erdogan a anunţat că va asedia în curând oraşul Afrin

Turcia, la un pas de a intra în război cu Siria. Preşedintele Erdogan a anunţat că va asedia în curând oraşul Afrin

- in razboi
1665
Comentariile sunt închise pentru Turcia, la un pas de a intra în război cu Siria. Preşedintele Erdogan a anunţat că va asedia în curând oraşul Afrin
razboi Turcia SiriaArmata turcă în provincia Afrin FOTO AFP

Blocarea totală a Afrinului se va produce „în zilele imediat următoare“ cu scopul de a exclude „orice sprijin din afară“, a spus Recep Tayyip Erdogan într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa deputaţilor partidului său în Parlament..

”Le vom demonstra tuturor celor care vor să creeze un culuar terorist de-a lungul frontierei de sud a Turciei că nu este un lucru uşor de făcut”, a adăugat liderul de la Ankara.

Intitulată ”Ramură de măslin”, operaţiunea lansată de armata turcă şi susţinătorii ei rebeli sirieni vizează Unităţile pentru Protecţia Populaţiei (YPG), nişte aliaţi kurzi ai Statelor Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria, însă consideraţi ”terorişti” de Turcia.

Forţele turce au preluat până în prezent controlul asupra a peste 30 de sate, însă ele sunt situate, majoritatea, în zone de frontieră, în nordul regiunii siriene Afrin.

”Cum acţionăm pentru a evita punerea în pericol a forţelor noastre de securitate şi ţinând cont de civili, poate părea că înaintăm încet”, a recnoscut Erdogan.

”Însă nimeni nu trebuie să uite acest fapt: noi nu ne-am aliat acolo pentru a distruge şi arde ceea ce se află în faţa noastră. Noi suntem acolo pentru a crea un mediu securizat şi viabil unor sute de mii de (sirieni) care trăiesc la noi”, a adăugat el, referindu-se la cei peste trei milioane de refugiaţi sirieni care s-au refugiat în Turcia din calea războiului civil din ţara lor.

Purtătorul de cuvânt la Unităţilor de apărare a poporului kurd (YPG), Nuri Mahmud, a chemat sămbătă Damascul să protejeze prin forţa armată “frontierele ţării de ocupaţia turcă”.

La rândul său, Fayssal Mikdad, viceministru sirian de Externe şi pentru problemele Expatriaţilor, i-a îndemnat pe arabii şi kurzii din nordul ţării “să se unească şi să lupte împotriva forţelor turce”.

În replică, Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat Damascul în legătură cu posibilele acţiuni militare în sprijinul kurzilor din Afrin şi a declarat că, în cazul în care acestea vor fi întreprinse, va urma o reacţie dură din partea Ankarei.  Sursa: adevarul.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments