Statia Spatiala Internationala (ISS) a fost lovita de o puternica EXPLOZIE SOLARA! Reactia ASTRONAUTILOR este demna de filmele SF. Au fost nevoiti sa…

Statia Spatiala Internationala (ISS) a fost lovita de o puternica EXPLOZIE SOLARA! Reactia ASTRONAUTILOR este demna de filmele SF. Au fost nevoiti sa…

- in NEWS
1603
Comentariile sunt închise pentru Statia Spatiala Internationala (ISS) a fost lovita de o puternica EXPLOZIE SOLARA! Reactia ASTRONAUTILOR este demna de filmele SF. Au fost nevoiti sa…

Astronautii de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) au fost nevoiti sa se adaposteasca de impactul unei puternice explozii solare intr-un refugiu din interiorul platformei orbitale.

“Duminica seara la ora 08:00 a avut loc o puternica variatie de protoni de o inalta incarcatura energetica. Astronautilor li s-a dat ordin de alerta si s-au transferat in refugiul ISS”, a asigurat Mihail Panasiuk, directorul Institutului rus de fizica nucleara Skobeltsyn la o conferinta de presa, relateaza luni EFE.

Cercetatorul rus a avertizat ca masura de precautie nu a fost de neglijat, avand in vedere ca “o mare cascada de protoni ar fi putut penetra structura ISS”, a explicat el.

Din fericire, desi explozia puternica a avut loc cand platforma se afla in bataia Soarelui, jetul de protoni a fost de scurta durata, prin urmare nu a provocat pagube.

“Schimbarile din campul magnetic se repercuteaza asupra tuturor dintre noi. Insa fiecare persoana este afectata diferit. Pe unii ii doare capul, pe altii nu”, a explicat cercetatorul rus.

In acelasi timp, expertul a subliniat ca daca actuala activitatea anormala a Soarelui se prelungeste timp de mai multe zile, ar fi bine sa fie amanata lansarea navetei Soyuz, prevazuta la 13 septembrie. Totusi, Centrul de Control al Zborurilor a informat ca fenomenul solar nu a provocat schimbari in pregatirile pentru acest zbor cu destinatia ISS.

In ceea ce priveste posibila legatura intre uraganul Irma si furtuna solara, Panasiuk a recunoscut ca unii cercetatori sustin aceasta teorie, insa el a respins o legatura directa intre cele doua fenomene. La randul lor, cercetatori kazahi au prognozat ca eruptia solara ar putea provoca o furtuna magnetica in zilele de 12 si 13 septembrie.

Doua puternice explozii solare de mare intensitate au avut loc saptamana trecuta, dintre care una a fost considerata cea mai puternica inregistrata de la inceputul acestui ciclu de activitate a soarelui, ce a debutat in decembrie 2008, potrivit NASA

Aceste jeturi de radiatii, care pot perturba functionarea satelitilor de comunicatii si sistemele de navigatie GPS, ca si retelele de distributie electrica la straturilor superioare ale atmosferei terestre, au fost detectate si filmate de sonda “Solar Dynamics Observatory” a Agentiei Spatiale Americane.

sursa: ziarulevenimentul.ro

loading...

Facebook Comments