De-a lungul timpului s-au făcut numeroase studii și sau estimat procente din totalul deceselor ca fiind datorate consumului de alcool și fumatului. Se pare că nu doar aceste vicii grăbesc decesul. Un renumit nutriționist avertizează.
Prof. dr. Nicolae Hancu, specialist in diabet zaharat, nutriție, obezitate si dislipidemii iți recomandă echilibru alimentar si mișcare. Acestea ajută la prevenirea bolilor precum: diabet, obezitate, boli cardiovasculare si cancer.
Nutritionistul are o cariera de 50 de ani in medicina, a publicat numeroase lucrări, a văzut si a tratat numeroși pacienți de-a lungul anilor.
„Este interzis să interzicem, trebuie sa fie un echilibru in toate, iar aceasta se învață pe parcurs”, afirma profesorul Hancu. El consideră prevenția „cea mai buna forma de tratament”.
În opinia sa, alimentația si somnul sunt doua elemente cheie pentru sănătatea omului. „Alimentația răspunde de 14 milioane de morți in lume, anual. Alcoolul si fumatul împreună fac 12 milioane de morți”, declara specialistul.
Oamenii trebuie să-și schimbe mentalitatea și stilul de viață.
„Sa schimbi alimentația unui popor este un lucru extraordinar de greu. Noi, forurile științifice, educaționale ne-am organizat sa facem educație nutrițională populațională. Când faci o astfel de educație ii spui omului si cum sa se miște, cum sa nu bea, cum sa doarmă”, explica Nicolae Hancu.
Pe lângă alimentație, somnul joacă un rol important: „Somnul are o influentă extraordinară asupra comportamentului si greutății noastre. Ar trebui sa dormim intre 7 si cel mult 9 ore pe noapte, din care o ora sa fie înainte de miezul nopții. Daca nu se doarme noaptea, totul lucrează împotriva sănătății. Nici prea mult somn, 10-12 ore cum obișnuiesc marii somnoroși, nu face bine”, declara specialistul.
Profesorul Hancu explica și cum un aliment bun se transforma in dușman. “Nu exista alimente bune si rele. Există alimente prietenoase, mai puțin prietenoase si alimente dușmănoase.
De exemplu, sa mănânci 4-5 oua pe săptămână transforma oul intr-un aliment extrem de prietenos, dar dacă mănânci 10 ouă pe zi ca sa îți crești masa musculară, oul devine neprietenos”, spune nutriționistul.
Profesorul afirma că acum asistam la cea mai mare epidemie de diabet din istorie. „În vara lui 1967 am intrat ca preparator la Clinica Medicala II, care avea si Centrul de Diabet in subordine. Am fost repartizat imediat la Centrul de Diabet si din toamna am răspuns de acest centru.
Pe vremea aceea avea înscrise sub 1.000 de persoane si in momentul de fata sunt 28.000. Epidemia aceasta de diabet si obezitate este probabil cea mai mare din istoria umanitarii. Cauzele ei sunt, fără îndoială, legate de stilul de viață.
Înainte dacă vroiai să urci la Babele din Bucegi urcai cu picioarele, iar acum urci cu mașina sau cu telefericul. Stilul de mâncare s-a schimbat in totalitate, exista sedentarism, fumat, alcool”, spune Nicolae Hancu.
Sursa:caplimpede.ro