Identitatea mamei lui Leonardo da Vinci i-a fascinat pe istorici de-a lungul timpului. În prezent, aceştia susţin că au reuşit să o identifice pe femeia din spatele artistului.
După analizarea arhivelor din Italia, Martin Kemp, expert în viaţa şi operele lui da Vinci, susţine că artistul a fost fiul lui Caterina di Meo Lippi, o orfană de doar 15 ani. Din documentele existente, istoricii ştiau că Leonardo a fost crescut în mare parte de tatăl său, un avocat numit Ser Piero da Vinci. De asemenea, experţii cunoşteau faptul că San Piero nu era căsătorit cu mama lui Leonardo, nefiind indicii privind numele ei, informează Live Science.
Astfel, identitatea mamei artistului a rămas pentru mult timp o enigmă. Însuşi Sigmund Freud a susţinut că zâmbetul Mona Lisei este de fapt amintirea pe care Leonardo o are cu mama sa din copilărie. Alţi experţi au susţinut că mama lui Leonardo a fost o sclavă din nordul Africii sau Turcia, Caterina fiind un nume comun al femeilor sclave din acea perioadă.
Martin Kemp, profesor din cadrul Universităţii Oxford, susţine că femeia era o localnică şi că viaţa acesteia ,,a fost extrem de tristă”. Cercetările sale sugerează că Caterina şi fratele său Papo erau orfani, aceştia locuind într-o fermă abandonată împreună cu bunica lor în apropiere de Vinci. În aceeaşi perioadă, Ser Piero de Vinci se pregătea să devină un avocat renumit, însă în timpul unei vizite în oraşul natal în iulie 1451, bărbatul s-ar fi întălnit cu Caterina, lăsând-o pe aceasta însărcinată.
Familia lui Ser Piero probabil i-a oferit tinerei o sumă de bani pentru a se putea căsători cu alt bărbat. Deşi de-a lungul timpului au existat nenumărate ipoteze privind portretul Mona Lisei şi simbolurile ascunse din spatele acestuia, noua carte a lui Martin Kemp propune o abordare mult mai sobră a subiectului. Autorul susţine că Lisa nu era decât soţia unui comerciant. ,,Leonardo a creat lucruri uimitoare, dar contextul care a dat naştere portretului este legat de activitatea de zi cu zi a Florenţei renascentiste, moment în care soţul Lisei, Francesco del Gioconda, importa piele din Irlanda,” afirmă Kemp. sursa: descopera.ro
Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.