Cum se răspândesc minciunile. De ce minciunile se răspândesc mai repede decât adevărul

Cum se răspândesc minciunile. De ce minciunile se răspândesc mai repede decât adevărul

- in STIINTA
1234
Comentariile sunt închise pentru Cum se răspândesc minciunile. De ce minciunile se răspândesc mai repede decât adevărul
lies spreadfoto: sciencemag.org

Există preocupări la nivel mondial față de știrile false și posibilitatea ca acestea să poată influența bunăstarea politică, economică și socială. Pentru a înțelege modul în care se difuzează știrile false, Soroush Vosoughi, doctor in filozofie la M.I.T,  a folosit un set de cascade de zvonuri de pe Twitter, din 2006 până în 2017. Aproximativ 126.000 de zvonuri au fost răspândite de aproximativ 3 milioane de persoane. Vestile false (fake news) au atins mai mulți oameni decât adevărul, conform sciencemag.org

Aproximativ 1% din cascadele de știri false a fost difuzat între 1000 și 100.000 de persoane, în timp ce adevărul rar a fost difuzat la peste 1000 de persoane. Astfel s-a ajuns la concluzia ca, minciuna se difuzeaza mai repede decât adevărul. Gradul de noutate și reacțiile emoționale ale destinatarilor pot fi responsabile de diferențele observate.

In cadrul unui studiu intitulat, “Automatic Detection and Verification of Rumors on Twitter”, s-a investigat difuzarea diferențială a tuturor știrilor verificate adevărate și false distribuite pe Twitter din 2006 până în 2017. Datele cuprind 126.000 de știri tweet distriuite de 3 milioane de persoane de peste 4,5 milioane de ori. Am clasificat știrile ca fiind adevărate sau false utilizând informațiile provenite de la șase organizații independente de verificare a faptelor care au prezentat un acord de 95 până la 98% privind clasificările.

Falsitatea s-a difuzat în mod semnificativ mai departe, mai rapid, mai adânc și mai larg decât adevărul în toate categoriile de informații, iar efectele au fost mai pronunțate pentru știrile politice false decât pentru știrile false despre terorism, dezastre naturale, știință, legende urbane sau informații financiare.

Am constatat că știrile false au fost mai noi decât știrile adevărate, ceea ce sugerează că oamenii au mai multe șanse de a împărtăși informații noi. În timp ce povestile false au inspirat furia, dezgustul și surpriza în răspunsuri, adevăratele povești au inspirat anticiparea, tristețea, bucuria și încrederea.

Spre deosebire de înțelepciunea convențională, roboții au accelerat răspândirea știrilor adevărate și false la aceeași rată, ceea ce înseamnă că știrile false se răspândesc mai mult decât adevărul, deoarece oamenii si nu roboții, sunt mai predispuși să-l răspândească.

In cadrul aceluiasi studiu s-a observat ca oamenii sunt mai predispusi la minciuna decat la adevar. Conform reactiilor si comentariilor, oamenii recunosc relativ usor o stire falsa, se oripileaza cand o citesc, dar o consuma cu precadere si o distribuie. Pe cand o stire clasica, normala si adevarata este trecuta cu vederea de aceiasi indivizi care se revoltau putin mai devreme la vederea unei stiri grosolane de tip fake news. Cu alte cuvinte stim ca suntem mintiti dar ne place, deoarece ne bazam mai mult pe emotii. Sursa: science.sciencemag.org. Traducerea si adaptarea aktualnews.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments