Ne luăm adio de la bormaşini, frigider, câine, aer condiţionat. Potrivit noii legi din Senat, va trebui să vorbim în apartament în şoaptă, altfel trecem de limita de zgomot şi primim amendă

Ne luăm adio de la bormaşini, frigider, câine, aer condiţionat. Potrivit noii legi din Senat, va trebui să vorbim în apartament în şoaptă, altfel trecem de limita de zgomot şi primim amendă

- in DE ACTUALITATE
1041
Comentariile sunt închise pentru Ne luăm adio de la bormaşini, frigider, câine, aer condiţionat. Potrivit noii legi din Senat, va trebui să vorbim în apartament în şoaptă, altfel trecem de limita de zgomot şi primim amendă
amenzi politia locala

Potrivit noii propuneri legislative din Senat, constituie contravenţie tulburarea fără drept a liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile cu funcţiuni echivalente locuirii, între orele 7.00-14.00 şi 16-23,00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 35 dB, măsurat în interiorul locuinţei sau a imobilului persoanei vătămate, în camera indicată de aceasta, cu ferestrele închise, ca urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, ţipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui aparat, obiect ori instrument muzical.

Tot contravenţie constituie şi depăşirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuinţe între orele 14,00-16,00 şi 23,00-7,00 măsurat în condiţii similare.

Propunerea legislativă încadrează tot la contravenţii „tulburarea, fără drept a activităţilor desfăşurate în clădirile în care funcţionează instituţii de învăţământ, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanţe de judecată alte autorităţi publice centrale sau locale, instituţii publice, regii autonome, societăţi regelementate de Legea societăţilor nr 31/1990, lăcaşe de cult, partide sau alte formaţiuni politice, organizaţii guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanţe ale altor state ori ale organizaţiilor internaţionale de pe teritoriul României, în timpul de funcţionare, dacă acesta se încadrează între 7,00-23,00 de către orice persoană, prin depăşirea nivelului de presiune acustică de 45 dB”. Pentru intervalul orar 23,00 -7,00, nivelul stabilit este de 35dB.

Când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce ţin de caracteristicile mijlocului tehnic a procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravenţiilor se va face pe baza propriilor simţuri ale agentului constatator

Contravenţiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniştii publice pot fi constatate nu doar de către ofiţerii sau agenţii de poliţie, ci şi de către primar, împuterniciţii acestuia, ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii din Jandarmerie, poliţiştii de frontieră.

Actul normativ stabileşte amenzi de până la 1500 de lei şi prevede majorarea cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravenţiilor.

Vedeţi mai jos o listă care arată câţi decibeli au o serie de sunete normale: 

O şoaptă: 30 de decibeli – la limită potrivit noii legi

Frigiderul – 50 de decibeli, deja depăşeşte

Aerul condiţionat, o conversaţie în restaurant – 60 de decibeli

Aspiratorul şi trasul apei la toaletă – 75 de decibeli

Un ceas de alarmă – 80 de decibeli

O bormaşină – 85 de decibeli

Lătratul unui câine – 100 de decibeli

Plânsul unui copil – până la 115 decibeli. Sursa: zf.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments