Au zărit in copac ceva care semăna cu o canapea, iar când s-au apropiat, au avut un șoc. Ce se ascundea acolo:

Au zărit in copac ceva care semăna cu o canapea, iar când s-au apropiat, au avut un șoc. Ce se ascundea acolo:

- in DESCOPERIRI, STIINTA
1242
Comentariile sunt închise pentru Au zărit in copac ceva care semăna cu o canapea, iar când s-au apropiat, au avut un șoc. Ce se ascundea acolo:

Există o mulțime de lucruri în natură care ne uimesc în fiecare zi. Modul în care plantele și animalele reușesc să se adapteze mediului este de-a dreptul extraordinar.

Iar ce reușesc niște mici păsări i-a uimit până și pe oamenii de știință. Dacă cele mai multe păsări preferă să își construiască un cuib cât mai izolat de restul păsărilor, Philetairus socius, numite țesători sociabili apelează la o altă tactică.

Originari din sudul Africii, țesătorii sociabili preferă să locuiasă într-un singur cuib.

Numele de țesătorul sociabil vine probabil de la obiceiul acestor păsări de a cuibări în colonii foarte mari de circa 300 de exemplare. Ele își fac cuiburile lipite unul de altul, astfel încât formează o masă mare din fire de iarbă uscate, un cuib imens agățat de crengi în copaci, pe prăjini sau stâlpi. Această specie este un exemplu tipic de pasăre care trăiește în colonii.

social-weaver-nests2-750x563

Și pentru că temperaturile variază foarte mult de la zi la noapte, aceste păsări au nevoie de un astfel de cuib pentru a supraviețui. Însă tactica lor nu este una prea bună pentru copaci, deoarece ajung de multe ori sub greutatea mare a cuibului să se rupă.

Dimensiunea unui astfel de cuib este foarte mare, are diametrul de 5-6 m și înălțimea de 3 m. Într-un cuib pot trăi de la câteva zeci la câteva sute de păsări. În momentul în care cuibul este prea mare și există pericolul să cadă la pământ, păsările se orientează spre un alt loc și construiesc un nou cuib mai solid în care să-și clocească ouăle și să-și crească puii în siguranță. În interior, cuibul este căptușit cu pene și material vegetal și există mai multe camere separate între ele.

Și pentru că locuiesc în comunități atât de mari, prădătorii aproape că nici nu există.

Iar cei care le văd de la distanță nu își pot da seama decât atunci când se apropie despre ce este vorba acolo.

Nu mică le este mirarea celor care trec prin zona acestor cuiburi uriașe și se apropie de ele. La prima vedere seamănă cu niște canapele. Sursa: odditycentral.com

social-weaver-nests3-750x563

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments