Ce este ploaia înghețată și cât de periculoasă poate fi

Ce este ploaia înghețată și cât de periculoasă poate fi

- in UTILE
1166
Comentariile sunt închise pentru Ce este ploaia înghețată și cât de periculoasă poate fi
ploaia-inghetata

Zilele acestea deasupra țării noastre s-a abătut un front atmosferic deosebit de rece, care a readus iarna peste casele oamenilor. Odată cu instalarea acestei mase de aer, în câteva regiuni din țară a apărut și un fenomen meteorologic destul de rar caracteristic lunilor de iarnă și anume: ploaia înghețată.

Ce este ploaia înghetată?

Freezing rain sau ploaia îngheţată, este acel fenomen meteorologic destul de rar ce apare în lunile de iarnă, în care, picăturile de ploaie îngheaţă instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol.

Mai precis, aerul rece, mai greu, se dispune la suprafaţa solului iar aerul cald, mai uşor se ridică în straturile superioare ale atmosferei. Atunci când plouă, picăturile de ploaie nu îngheaţă până în apropierea solului datorită straturilor calde de aer prin care trec. Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet.

În momentul în care, picăturile de ploaie ating solul sau orice obiect aflat pe sol, apare fenomenul de freezing rain. Mai precis picăturile de ploaie îngheaţă instantaneu la contactul cu solul sau orice alt obiect cu temperatură negativă, depunând polei.

Cât de periculoasă este ploaia înghetată?

Ploaia înghețată periculoasă pentru că poate duce la ruperea cablurilor electrice. Gheaţa care se depune pe cabluri poate provoca ruperea lor şi apariţia unor pene extinse de curent electric.

Un pericol este și pentru șoferi, pentru că șoselele devin patinoare. Șoferii trebuie să aibă grijă și să nu iasă cu mașinile decât dacă este absolut necesar.

De altfel, prognoza meteo pentru intervalul 18-21 martie indică faptul că iarna revine cu drepturi depline în România, temperaturile scăzând încă de sâmbătă, iar în Moldova ninsoarea își face deja de cap. Scăderile bruște de temperatură produc efecte și asupra corpului uman.

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments