Proiect de lege: Numele localităților din România care se scriu cu litera „î” să fie schimbate cu „â”

Proiect de lege: Numele localităților din România care se scriu cu litera „î” să fie schimbate cu „â”

- in DE ACTUALITATE
1443
1
primaria ciorogarla

Localitățile  din Romania vor folosi în denumirea lor litera ”â” în locul literii ”î”, conform regulilor Academiei, iar buletinele, pașapoartele sau permisele de conducere vor fi modificate conform acestei grafii, prevede un proiect de lege aflat in dezatere la parlament.

Potrivit profit.ro această initiativa este luată în contextul în care unor localități le-a fost schimbată, după 1989, prin lege, grafia numelui, fiind înlocuită litera ”î” cu ”â”, dar în cazul multor altor localități nu există vreun act normativ care să prevadă această modificare.

Pentru exemplificare avem urmatoarele situatii cand în anul 1994, orașul Cîmpulung a devenit prin lege municipiul Câmpulung si în 2003, satul Sînnicolau Român, din județul Bihor, a devenit comuna Sânnicolau Român.

Folosirea scrierii cu ”â” nu este însă generalizată, astfel că dacă în județul Bihor avem Sânnicolau Român, întâlnim de asemenea și Sînmartin. Un alt exemplu elocvent sunt localitățile care au în nume componenta ”Târgu”: în timp ce în județul Gorj regăsim municipiul Târgu Jiu, în județul Mureș autoritățile inca folosesc scrierea cu ”î” ca și în cazul municipiului Tîrgu Mureș.

Pentru a nu se crea confuzie la oficiile care se ocupă de schimbare actelor de identitate, legea va prevede că toate cartile de  identitate se vor schimba cu noua denumire, scrisă cu „â”, la reînnoire, după expirarea termenului de valabilitate a celor detinute in prezent.

Proiectul aduce lamuriri și pentru cazurile în care unele comune au fost declarate orașe, dar nu a fost stabilit în mod explicit care sate trec la statutul urban și care ramân doar sate aparținătoare noului oraș, fiind propusă astfel actualizarea anexei legii privind componența unităților administrativ teritoriale. Sursa: profit.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments

1 Comment

  1. No lasă că noi muta la munte acolo e mai liniște și aier curat!!!Daca te basesti îți dă amenda??Sa te ferească Dumnezeu de așa ceva!!!Dale Doamne minte!!!

Comments are closed.