Cum afli greutatea porcului, fără să îl cântăreşti in viu sau carcasa. Uite cat e de simplu. Vanzatorii nu te mai pot fura la cantar

Cum afli greutatea porcului, fără să îl cântăreşti in viu sau carcasa. Uite cat e de simplu. Vanzatorii nu te mai pot fura la cantar

- in UTILE
2431
Comentariile sunt închise pentru Cum afli greutatea porcului, fără să îl cântăreşti in viu sau carcasa. Uite cat e de simplu. Vanzatorii nu te mai pot fura la cantar
greutate porc

Greutatea unui porc poate fi aflată şi fără un cântar în apropiere, cu ajutorul unei formule şi a unor măsurători extraordinar de simple.

Tot ceea ce e nevoie să aveţi la îndemână când sunteţi în târg şi vreţi să aflaţi greutatea unui porc pentru sacrificat pentru masa de sărbători este o ruletă şi un telefon cu calculator. Metoda este extrem de rapidă şi simplă, şi nu dă greş, marja de eroare fiind de maxim 3%.

Pentru a afla greutatea unui porc fără să îl cântăriţi este nevoie în primul rând să existe o persoană cu care porcul să fie obişnuit în preajmă, pentru că altfel riscaţi să devină agresiv şi să vă rănească. Odată găsită această persoană, ea trebuie să realizeze două măsurători. Prima dintre acestea este din spatele urechii şi până la baza cozii. Aceasta va fi notată cu L în formula de calcul.

Mai apoi trebuie măsurată circumferinţa porcului în spatele picioarelor din faţă, variabilă care va fi notată cu C în formula de calcul.

Greutatea finală a porcului este notată cu G în formula de calcul, care este următoarea:

G= CxCxLx69,3

C – circumferinţa

L – lungimea

G – greutatea porcului

69,3 – constanta de calcul.

Cei de la agrointel.ro au oferit şi un exemplu în acest sens. Un porc cu o lungime L de 1,02 şi o circumferinţă C de 1,27 metri are următoarea formulă de calcul

G = 1,27×1,27×1,02×69,3 = 114 kg

Şi greutatea unei carcase de porc poate fi aflată, printr-o simplă înmulţire, înmulţind greutatea porcului G cu 0,72, o altă constantă de calcul. Astfel un porc de 114 kg va avea o carcasă cu greutatea de 82 kg.

Bonus: Cum sa afli greutatea porcului dupa junghiere

Dar daca vreti sa stiti cat o sa cantareasca carcasa porcului dupa junghiere? Unii zic ca-i suficient sa-i cantaresti numai capatana, a carei greutate o inmultesti apoi cu 10. Dar de ce trebuie sa apelam la cantar? Am zis de la inceput ca n-avem nici cantar, nici vecini posesori de cantar, iar singurele pravalii deschise care vand cantare se gasesc la bulgari, la sarbi si la unguri.

Ei bine, ca sa aflati greutatea porcului dupa junghiere e suficient sa inmultiti greutatea porcului viu cu 0,725. Urmand exemplul de mai sus, inseamna ca din porcul  viu de 202,7 kilograme, o sa va ramana fix 147 kilograme (±3%) de sorici, slanina, carne macra si oase pentru gatit (cu tot cu cap si adidasi).

greutatea-porcului-fara-cantar

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments