Reguli noi pentru plata cu cardul in magazine. Proiect de lege cu prevederi care vor modifica legislatia

Reguli noi pentru plata cu cardul in magazine. Proiect de lege cu prevederi care vor modifica legislatia

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, NEWS, POLITICA
1322
Comentariile sunt închise pentru Reguli noi pentru plata cu cardul in magazine. Proiect de lege cu prevederi care vor modifica legislatia

O initiativa legislativa depusa in Parlament prevede modificare legislatiei care obliga magazinele sa detina instrumente pentru plata cu cardul.

Astfel, daca proiectul de lege va fi adoptat, plata cu cardul va fi obligatorie doar in magazinele care au cifra de afaceri mai mare de 50.000 de euro echivalent in lei, fata de minimum 10.000 de euro in prezent.

De asemenea, avansul maxim pe care acesti comercianti il pot acorda clientilor va fi redus la jumatate – de la 200 de lei la 100 de lei.

Conform Profit.ro, Legea cashback, intrata in vigoare de la inceputul acestui an, obliga firmele care se ocupa de comertul cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit.

Totodata, comerciantii respectivi pot acorda clientilor un avans in numerar, care nu poate depasi 200 lei, la terminalele de plata. Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerilor de numerar de la bancomate, iar comerciantii pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat.

Aceste prevederi au intrat de doar doua luni in vigoare, iar micii comerciantii din mediul rural s-au plans autoritatilor ca nu au fondurile necesare pentru a cumpara echipamentele tehnice necesare, respectiv POS-urile necesare pentru realizarea platilor cu ajutorul cardurilor bancare.

Mai mult, firmele din mediul rural au reclamat si faptul ca, in practica, nu pot sa ofere pentru fiecare cumparator care solicita avans in numerar sume de pana la 200 lei pentru simplul fapt ca nu incaseaza suficient pentru a putea raspunde acestor cereri.

In urma acestor solicitari, parlamentarii vor discuta in perioada urmatoare un proiect de lege care stabileste ca plata cu cardul va fi obligatorie incepand cu magazinele care au cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro echivalent in lei.

Totodata, avansul maxim pe care acesti comercianti il pot acorda clientilor este propus sa fie redus la 100 de lei.

Cei care au depus acest proiect de lege sunt deputatii USR Claudiu Nasui si Cosette Chichirau.

sursa: stirileprotv.ro

loading...

Facebook Comments