Astronautul japonez Norishige Kanai dupa trei saptamani petrecute in spatiu: “Am o veste importanta. Am facut examenul medical si s-a constatat ca…”

Astronautul japonez Norishige Kanai dupa trei saptamani petrecute in spatiu: “Am o veste importanta. Am facut examenul medical si s-a constatat ca…”

- in INEDIT, SANATATE, STIINTA
1411
Comentariile sunt închise pentru Astronautul japonez Norishige Kanai dupa trei saptamani petrecute in spatiu: “Am o veste importanta. Am facut examenul medical si s-a constatat ca…”
astronaut japonez

Astronautul japonez Norishige Kanai da asigurari ca a crescut cu 9 centimetri in timpul sederii sale pe Statia Spatiala Internationala (ISS) ca urmare a lipsei gravitatii.

“Am o veste importanta. Am facut examenul medical si am fost masurat si s-a constatat ca am crescut cu 9 centimetri. Atat m-am lungit in trei saptamani”, a scris Kanai pe Twitter, care a ajuns pe ISS, la 19 decembrie, la bordul navetei ruse Soyuz.

Astronautul in varsta de 41 de ani aminteste ca nu a mai crescut atat din adolescenta.

Chirurgul ortoped rus Vladimir Horoshev a declarat agentiei RIA Novosti ca “aceasta schimbare drastica de inaltime este usor de explicat”. “Tesutul cartilaginos se modifica in conditii de imponderabilitate. Coloana vertebrala este formata nu doar din vertebre, care sunt un tesut osos, ci si din discuri intervertebrale care sunt tesut cartilaginos”, a explicat chirurgul.

Tesutul cartilaginos este foarte flexibil si susceptibil la schimbari, spre deosebire de oase care raman nealterate in conditiile lipsei gravitatiei. “Cand povara asupra coloanei vertebrale se reduce de zeci de ori in stare de imponderabilitate, tesutul cartilaginos al discurilor intervertebrale se lungeste si duce la o crestere in lungime a trunchiului”, a spus Horoshev.

Kanai, inginer la bordul primei sale misiuni spatiale, a ajuns pe ISS impreuna cu rusul Anton Shkaplerov si americanul Scott Tingle.

Cei trei astronauti, care vor ramane in spatiu aproximativ jumatate de an, s-au adaugat echipajului format din rusul Alexandr Misurkin si americanii Mark Vande Hei si Joseph Acaba, aflati la bordul SSI din septembrie anul trecut. Sursa: ziare.com

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments