Principalele boli ale pancreasului si simptomele aferente

Principalele boli ale pancreasului si simptomele aferente

- in SANATATE, UTILE
1373
Comentariile sunt închise pentru Principalele boli ale pancreasului si simptomele aferente
pancreas analize

Pancreasul este situat in cavitatea abdominala, intre duoden si splina si este singurul organ care are dubla functie, endocrina si exocrina, el excretand enzimele necesare digestiei, dar si insulina si glucagonul cu rol in reglarea glicemiei.

Concret, pancreasul este unul dintre organele vitale ale organismului uman, functiile sale fiind extrem de importante. Altfel spus, pancreasul este, dupa ficat, a doua glanda ca marime din sistemul digestiv si reprezinta un organ vital, fara de care nu se poate trai.

Rolul pancreasului este extrem de important in procesul de digestie, acesta fiind responsabil cu secretia de insulina. Atunci cand pancreasul nu mai functioneaza in parametri optimi pot aparea probleme grave de sanatate.

De exemplu, atunci cand pancreasul nu mai produce insulina, dar continua sa secrete enzime digestive, apare diabetul de tip 1, iar pacientul are nevoie de tratament pentru a-si regla nivelul de insulina din organism.

De asemenea, hormonii produsi de pancreas au un rol important in controlul metabolismului intermediar al glucidelor, lipidelor si proteinelor.

Totodata, pancreasul este un organ cu rol esential in digestie. Cand un individ mananca, alimentele trec din stomac in intestinul subtire, apoi se amesteca cu enzimele digestive secretate de pancreas.

Altfel spus, celulele pancreatice responsabile cu functia digestiva ocupa 90% din masa totala a acestuia, iar produsul pancreatic care participa la digestie este sucul pancreatic.

Principalele boli ale pancreasului si simptomele aferente

Pancreatitele acute, hemoragice si cele cronice, precum si cancerul pancreatic sunt bolile pancreasului exocrin, iar diabetul zaharat este o deficienta a pancreasului endocrin.

Pancreatita acuta. Este o inflamatie acuta a pancreasului, cu grade variate de severitate, afectand functionarea intregului organism.

Principalele cauze ale afectiunii sunt: litiaza biliara, ulcerul gastric si cel duodenal, infectii virale, bacteriene sau parazitare, trigliceride crescute, hipercalcemia, unele medicamente, leziuni ce comprima calea biliara principala, abuzul de alcool.

Simptomele constau in cresterea si intarirea pancreasului, dureri de apasare in epigastru, apare o digestie incompleta, durerea este rezistenta la analgezice uzuale, apare senzatia de greata, uneori si febra, tensiune arteriala scazuta, tahicardie, convulsii, ameteli, stari de confuzie, dificultati de respiratie.

Crizele dureroase de regula dureaza intre doua si patru zile.

Pancreatita cronica. Este o afectiune inflamatorie si degenerativa persistenta a pancreasului, care in timp conduce la autodigerarea tesuturilor si la deficiente de secretie a enzimelor digestive si a hormonilor.

Boala este mai frecventa la barbatii dupa varsta de 45 de ani. Principala cauza care declanseaza boala este consumul exagerat de alcool. Alte cauze sunt: cancerul stomacal, diabetul zaharat, dar si carentele de vitamine solubile.

Cancerul pancreatic. De cele mai multe ori este diagnosticat intr-un stadiu avansat fiindca este o boala asimptomatica. Este un tip de cancer extrem de agresiv, de aceea mortalitatea este crescuta.

Cauzele cancerului pancreatic sunt fumatul, alcoolul, un regim alimentar nesanatos, diagnosticul de pancreatita cronica. Sursa: sfatulmedicului.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

 

loading...

Facebook Comments