Recep Tayyip Erdogan a inaugurat primul tunel rutier pe sub strâmtoarea Bosfor

Recep Tayyip Erdogan a inaugurat primul tunel rutier pe sub strâmtoarea Bosfor

- in NEWS
1597
Comentariile sunt închise pentru Recep Tayyip Erdogan a inaugurat primul tunel rutier pe sub strâmtoarea Bosfor

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a inaugurat, marți, la Istanbul, primul tunel rutier pe sub strâmtoarea Bosfor. Ceremonia de inaugurare, nu a fost amânată de șocul provocat luni de asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara.

Turcia inaugurase în luna octombrie 2013 tunelul feroviar Marmaray, prima legătură feroviară dintre malurile european și asiatic ale Istanbulului. Însă, noul tunel rutier Avrasya (Eurasia) este primul care permite accesul autovehiculelor pe sub Bosfor, pentru a decongestiona traficul într-un oraș cu 18 milioane de locuitori.

Erdogan afirma că o călătorie prin noul tunel va costa 15 lire (cca. 4 euro), iar toate veniturile vor ajunge la familiile victimelor loviturii de stat și celor care au ajutat la eșuarea acestei lovituri.

Având o lungime de 5,4 kilometri, din care 3,4 kilometri sub Bosfor, tunelul Avrasya (Eurasia) va permite reducerea duratei unei călătorii între Europa și Asia de la aproximativ două ore în prezent la 15 minute,  spunea ministrul turc al Transporturilor, Ahmet Arslan.

Se apreciază că 120.000 sau chiar 130.000 de vehicule vor trece zilnic prin noul tunel.

Lucrarea a fost efectuată de un consorțiu compus din grupul turc Yapi Merkezi și cel sud-coreean SK Group. Proiectul a costat 1,245 miliarde de dolari, sumă care include un împrumut de 960 milioane de dolari.

Tunelul are două etaje și, potrivit constructorilor, terenul excavat ar umple 788 de piscine olimpice, cimentul folosit ar umple 18 stadioane în timp ce cantitatea de fier utilizată ar permite construcția unui număr de zece turnuri Eiffel.

Președintele Erdogan și-a anunțat intenția de a construi o „Nouă Turcie”. Printre proiectele avute în vedere se numără un prim pod peste strâmtoarea Dardanele, un canal navigabil paralel cu Bosforul și un al treilea aeroport gigantic în Istanbul.

Sursa: agerpres.ro

loading...

Facebook Comments