Ministrul Apararii: “Exista o inclinatie pentru stagiul militar obligatoriu”. Cati rezervisti voluntari va avea Romania… “stagiul militar obligatoriu este suspendat, nu este abolit”

Ministrul Apararii: “Exista o inclinatie pentru stagiul militar obligatoriu”. Cati rezervisti voluntari va avea Romania… “stagiul militar obligatoriu este suspendat, nu este abolit”

- in DE ACTUALITATE, NEWS, SOCIAL
1510
Comentariile sunt închise pentru Ministrul Apararii: “Exista o inclinatie pentru stagiul militar obligatoriu”. Cati rezervisti voluntari va avea Romania… “stagiul militar obligatoriu este suspendat, nu este abolit”

Intr-un interviu acordat News.ro, Mihnea Motoc vorbeste despre temuta „armata obligatorie” si perspectivele reintroducerii acesteia, dar si despre masurile de aparare impotriva Rusiei.

Nu cred ca exista sustinere, la ora la care vorbim, pentru reintroducerea stagiului militar obligatoriu ca atare. Trebuie sa reamintim ca, in Romania, stagiul militar obligatoriu este suspendat, nu este abolit”, a precizat ministrul Apararii, intr-un interviu acordat News.ro.

Este adevarat ca observam, inclusiv si in primul rand, in tari aliate o inclinatie inspre a lua in calcul reintroducerea unei forme de stagiu militar obligatoriu. Nu cred ca, la ora actuala, se pune aceasta problema in Romania.”, a spus Mihnea Motoc.

S-a creat un gol, trebuie sa ne gandim la intarirea rezervei pe care putem conta in caz de mobilizare, dar abordarea asupra careia am convenit si legiuitorul a aprobat-o este aceea a unui sistem de constituire voluntara a rezervei, in sensul ca, cine doreste, poate sa intre intr-o forma concentrata de pregatire, fie de reimprospatare a unor cunostinte militare pentru cei care au mai servit, pentru cei care au facut stagiul militar obligatoriu, fie pentru achizitionare de cunostinte si de formare militara pentru cei care nu au un asemenea background.

Este vorba despre legea rezervistului voluntar, care intra in vigoare la 1 ianuarie. Nu mai este mult pana atunci, suntem in faza finala a elaborarii normelor metodologice pentru ca legea sa poata fi aplicata din prima zi a intrarii sale in vigoare si avem in vedere, pentru 2017, prinderea in acest sistem de formare intensificata a unui numar, estimam noi, de 2.700 de oameni.

Vom vedea in ce masura aceasta cota pe care o avem in vedere si pentru care avem si acoperire bugetara va fi suficienta pentru a raspunde interesului manifestat. Se poate ca interesul sa fie mai mare”, a mai declarat ministrul pentru News.ro.

Motoc a vorbit si despre Brigada Multinationala NATO din tara noastra, anuntand ca la aceasta vor participa si Statele Unite, pe langa Germania, Bulgaria si Polonia, care si-au anuntat deja contributiile.

Sper sa fim in masura sa anuntam saptamana viitoare, cand are loc reuniunea ministrilor apararii din tarile NATO din toamna, sa auzim aceste lucruri din partea aliatilor si nu sa o anuntam noi”, a spus Motoc. Interviul complet poate fi citit pe News.ro.

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments